MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

A tavaszi füvesítés rejtelmei, avagy hogyan füvesítsünk tavasszal

A tavaszi füvesítés rejtelmei, avagy hogyan füvesítsünk tavasszal

Elérkezett a tavasz, melegednek a nappalok, éledezik a természet. Ezzel együtt mi is egyre jobban várjuk a hideg tél után, hogy kiélvezhessük a meleg napsugarakat és a szabadban töltött értékes perceket. Mit tehetünk azonban, ha kertünk látványával nem vagyunk megelégedve? Bemutatjuk részletesen, hogyan kell tavasszal füvesíteni illetve felülvetni, mik a tavaszi fűmag vetés rejtelmei, lépésről – lépésre. 

Tavaszi füvesítés időpontjának megválasztása

A tavasz optimális időpont arra, hogy elvégezzük kertünk kizöldítését. Fontos azonban, hogy a munkálatokat csak akkor végezzük el, ha a talaj átlaghőmérséklet elérte a 10-15 °C-ot. Ezt ellenőrizhetjük az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán, vagy egy egyszerű konyhai hőmérővel is a földbe szúrva.

Mikor füvesítsünk így hát tavasszal? Ilyenkor a fűmagvetés ideje általában március legvégére – április elejére szokott elérkezni.

 

Apostagi gyepszőnyeg termesztő telepünkre kihelyezett időjárás
állomás által szolgáltatott talajhőmérsékleti adatok

 

Ha túl sokáig várunk azonban a fű ültetésével, kicsúszhatunk az ideális időablakból. A levegő hőmérséklete egyre magasabb lesz, a talaj felsőbb rétege így sokkal könnyebben és gyorsabban ki fog száradni. Nem kedvez számunkra ilyenkor a levegő páratartalma sem, tavasszal mindig sokkal szárazabb a levegő, mint ősszel.

Általánosságban elmondható, hogy nem lehetetlen a sikeres füvesítés tavasszal. Fontos kiemelni azonban, hogy sokkal nagyobb precizitást és szakértelmet igényel, mint ha ősszel végeznénk el a feladatot.

Ha tavasszal mégis a gyep felújítása mellett döntünk, akkor az első feladat, hogy eldöntsük, hogy meglévő gyepfelület renovációjára, csak folt szerű felülvetésre vagy teljes újra füvesítésre van szükségünk.

Milyen fűmagot használjunk tavasszal?

A füvesítés legnagyobb előnye a gyepszőnyeg lerakással szemben, hogy szabadon kiválaszthatjuk kertünk adottságainak megfelelően, hogy milyen típusú fűmagot is szeretnénk használni. A különböző tulajdonságok

eltérő összetételt jelentenek. A fűmagon sose spóroljunk, csak megbízható, minőségi fűmagkeverékeket használjunk! Az áruházláncok polcain kapható fűmagvak csírázó képessége és tisztasága nem mindig kielégítő, nem érdemes a fűmagon spórolni.

Legelőször is el kell döntenünk, milyen füvet is szeretnénk (házikerti, dísz, sport, taposástűrő, mediterrán, árnyéki, virágos gyep, kaszáló stb.). A fűmagkeverék kiválasztásának összhangban kell lennie a használat tervezett módjával, termőhel

Kézben tartott EUROGREEN fűmagkeverék.
EUROGREEN fűmagkeverék

Egy dolog nagyon fontos azonban, a tavaszi füvesítés során. Mindenképpen olyan gyorsan kelő fűmag keveréket válasszunk, amiben nagy arányban megtalálható az

 • angol perje (Lolium perenne)
 • vörös csenkesz (Festuca rubra)
 • nádképű csenkesz (Festuca arundinacea)

Ez a három fűfaj – közülük is főként az angolperje – csírázik a leggyorsabban. Általánosan 4-6 napot kell várni az első fűszálak megjelenéséig. Ne feledjük, a tavaszi füvesítés titka a gyors kelés és a megfelelő öntözés.

Ha túl sokat kell várni a mag csírázására, értékes napokat, akár heteket is veszíthetünk. A májusi melegek a nyakunkon vannak már, minden nap számít a tavaszi füvesítés során. Ne használjunk ezért olyan fűmag keveréket, amiben nagy arányban van jelen a

 • réti perje (Poa pratensis)
 • törpe perje (Poa supina)

Az EUROGREEN fűmag ajánlata a tavaszi füvesítéshez

 • Árnyékos helyekre a finom levélzetű vörös csenkeszes PRO230 keverék
 • Szárazságtűrő fűmagkeverék a nádképű csenkeszes MONACO keverék
 • Nagy igénybevételű kertekbe, sportpályákra az angol perje túlsúlyos RASANA SPORT vagy Universal Lawn keverék ajánlott

Néhány napos rétiperje fűszálak

Néhány napos rétiperje fűszálak

Renováció – avagy a meglévő gyep felújítása

A tavaszi időszak alatt lehetőségünk van arra, hogy befolyásoljuk jelenlegi gyepállományunk állapotát, alapvető tulajdonságait. Mire is gondolunk ezalatt?

Ha nem vagyunk megelégedve a kertünkben található fű alapvető tulajdonságaival, pl. túlságosan vastaglevelű, nem elég szárazságtűrő vagy esetleg szeretnénk, hogy jobban bírja a félárnyékos területeket, akkor egy új típusú fűmag választásával lehetőségünk van ennek megváltoztatására.

A képen egy kert hosszanti irányú, angolperje túlsúlyos felülvetésének eredménye látható, kb. 1.5 hónap elteltével.A képen egy kert hosszanti irányú, angolperje túlsúlyos felülvetésének eredménye látható, kb. 1.5 hónap elteltével.
Érdemes azonban olyan fűmagot választani, ami részben hasonlít a jelenlegi állományunkhoz. Ennek oka, hogy egy ilyen jellegű felülvetés esetén nem tűnik el teljesen az eredeti állomány. A két típus együttesen fogja a pázsitot alkotni. Ha azonban 1-2 egymás utáni évben elvégezzük a felülvetést, néhány év alatt egy teljesen új alkotókból álló szerkezetű gyep fogja a talpunkat csiklandozni.

 

A felülvetés pontjai lépésről-lépésre:

 1. Első lépésként le kell nyírni alacsonyra (35-40 mm) a kertünkben található pázsitot, skalpolás nélkül. A szokásostól eltérő módon jelen esetben ne féljünk a kis vágási magasságtól! Fontos a nyesedék összegyűjtése is, ne hagyjuk a kaszálékot a területen, valamint ne is mulcsozva vágjuk a füvet. Ha nincs gyűjtő funkció a gépünkön, lombseprűvel gyűjtsük össze a levágott fűszálakat.
 1. Késes gyepszellőztetővel járjuk át a területet. A gépet úgy állítsuk be, hogy a talajba is belemarjon kb. 0.5-1.5 cm-t. Ha fajta váltásban gondolkodsz, akkor érdemes a gyepszellőztetést a szokásosnál erőteljesebben elvégezni. Ezzel lényegében két lépést is elvégzünk:
  • Egyrészt megszabadítjuk a talajfelszínt az elhalt növényi részektől – a gyepfilctől. A későbbiekben ezzel biztosítjuk a víz, a tápanyag és az oxigén kellő áramlását a növény gyökerei számára.
  • A gyepszellőztetés másik feladata, hogy a gép kései előkészítik a barázdákat, ahova a fűmag és a tápanyag beszórásra fog kerülni. Ez egy fontos lépés, ez fog megfelelő védelmet és mikroklímát biztosít a fűmag számára.
 1. Gyűjtsük össze a gyepszellőztető által kitermelt elhalt növényi részeket.
 1. Ebben a lépésben kiszórásra kerül a kiválasztott minőségi fűmagkeverék. Nézzük meg a gyártó által javasolt dózist, és használjuk ilyen típusú felülvetés esetén ennek 2/3 részét. (Pl. ajánlott dózis: 25 g/m2 – kiszórt dózis: 19 g/m2). Fontos, hogy rőpítőtárcsás szóróval végezzük a fűmag kiszórását, ez kellően egyenletes szórásképpel rendelkezik. Érdemes nagy átfedéssel, apróbb dózissal többször is hosszában-keresztben átjárni a területet. Tegyük ezt addig, amíg az előre kimért fűmag mennyiségét ki nem juttattuk a talajra.
 1. Végezzük el az indító starter trágya kiszórását is. Ajánlott ilyenkor magas foszfor (P) tartalmú trágya használata, ami elősegíti a gyökérképződést.
  Az EUROGREEN ajánlása: STARTER GREENS PRORADIX
 1. Kifejezetten ajánlott a következő lépésben tőzeggel (esetleg kvarchomokkal/mosott folyami homokkal) beszórni kb. 0.5 cm vastagon a területet. A tőzeg vízmegtartó képességének köszönhetően egyszerűbb a talajnedvességet optimális szinten tartani, mely elengedhetetlen a fűmag csírázási szakaszában. Fontos, hogy ne használjunk ilyen esetben termőföldet, mivel ezekben a gyommagvak a későbbiekben kellemetlen meglepetéseket okozhatnak
  Fűmag tőzeges takarása a nedvesség megtartásának érdekében.


 2. Alaposan öntözzük be a területet.

 3. Megfelelő talajtakarás esetén elég lehet napi 1-2 kis mennyiségű kelesztő öntözés a magok számára (időjárás függvényében). A csírázás utáni kritikus időszak kb. 2 hét, ebben az időben a legérzékenyebb a kis növény.

 4. Körülbelül 1.5-2 hónap elteltével a kertünk meghálálja a fáradozásainkat. Ha mindent jól végeztünk, egy erős, üde pázsit vár majd bennünket minden alkalommal, amikor kisétálunk a kertünkbe.

Kiégett, ritkás foltok pótlása és felülvetése

Kisebb foltok és kikopott, kiégett területek esetén a legjobb, amit tehetünk, ha tavasszal mielőbb kijavítjuk ezeket a károsodott területeket. Ezen területek felülvetése egyszerűbb feladat, mintha a teljes kertet újítanánk meg.

Mi lehet a kiváltó oka a hiányos gyepnek?

 • kutya vagy macskapisi
 • kiszáradt, kiégett fű
 • fák, bokrok, épületek beárnyékolása
 • vakondtúrás
 • taposási kár (kerítés mellett kutya kitapossa, gyalogos forgalom, gépkocsiforgalom)
 • medence nyoma
 • kitépett gyomok helye
 • kártevők (pajor, lótetű, hangya)
 • gombás betegségek (hópenész, fuzárium, pythium, stb)
Kikopott folt felülvetése kézzel és a fűmagok bedolgozása egy gerebléyvel.

A ritkás, hiányos foltok kijavítása, lépésről-lépésre

 1. Tisztítsd meg a foltot az elhalt növényi maradványoktól (pl. nyesedék, elhalt fűszálak, fűcsomók). Használj erre pl. egy durva lombseprűt vagy gereblyét.
 2. Lazítsd fel a talajréteg felső néhány centijét.
 3. Keverj össze kvarchomokot a kert többi részéhez illő fűmagkeverékkel. Ügyelj az arányra! Egy lapát anyaghoz egy – két marék fűmagot szükséges hozzákeverni.
 4. Szórjuk ki a keveréket a hiányos részre, hogy szintbe kerüljön a körülötte lévő réteggel.
 5. Alaposan öntözzük be a területet.

Kertünk újra füvesítése, avagy mindent az alapoktól

Ha úgy döntünk, hogy kertünk teljes regenerációja mellett döntünk, nem kevés feladat elé nézünk. Fűmagvetésnél fontos a talaj megfelelő előkészítése, mely megadja a megfelelő alapokat új kertünk számára.

Talajelőkészítési munkálatok – az öreg fű gyomirtása és talajlazítása

Mit is kell tennünk a megfelelő előkészítés érdekében? Gizgazos terület esetén érdemes az öreg gyep gyomirtását elvégezni, és megvárni, amíg a szer kifejti hatását. A gyomírtás elvégzéséhez minimum 10-14 °C-os talajhőmérséklet hőmérséklet szükséges. A növény metabolizmusa ezalatt a hőmérséklet alatt lelassul, a szer nem fejti ki hatását. Akár két hétre is szükség lehet, hogy felszívódjon és hasson a hatóanyag.

Fontos tudnunk az általánosan használt glifozát hatóanyagtartalmú gyomírtókról, hogy levélen keresztül szívódnak fel és ölik el a zöld növényi egyed gyökerét. Ezzel megakadályozza az évelő gyomok, tarack kihajtását. Mivel talajra kerülve rendkívül gyorsan lebomlik, elméletileg gyomirtózás után pár nappal már lehet füvesíteni.  Viszont a megcélzott gyomok levelének elszáradásához, gyökérpusztuláshoz akár 2 hét felszívódási idő is kellhet.

A következő lépés a talaj felső rétegének fellazítása. Kertünk talaját kb. 10-15 cm mélyen szükséges felásni, felrotálni.  Ezzel egy időben érdemes elvégezni a talajfertőtlenítést és a tápanyagutánpótlást is. Törekedjünk arra, hogy homogén szerkezetű, régi fűcsomóktól, vastag gyökerektől mentes talajt kapjunk.

A talajjavítás lépései

A rossz szerkezetű, homokos talajokon ajánlott a talaj javításának elvégzése. Az organikus termékek tápanyaggal és szerves anyaggal látják el a zöldterületet. A tápanyagok ásványi része azonnal elérhetővé válik a növény számára. Az organikus – szerves – hatóanyagok ezen felül biztosítják a lassú lebomlást és hosszan tartó tápanyag ellátást a növény számára. A szerves hatóanyag egyúttal javítja az alacsony szervesanyag tartalommal rendelkező, homokos talajok termőképességét is.

Mint ahogy korábban is említettük, új füvesítéskor érdemes magas foszfor (P) tartalmú tápanyagot használni, mely elősegíti a gyökér fejlődését és átlendíti növényünket a kezdeti stresszes szakasz során. Általánosságban elmondható, hogy a szerves trágyák alacsonyabb NPK tartalommal rendelkeznek, így a műtrágyák általános 2,5 kg/100 nm mennyisége helyett magasabb, 5-10 kg/100 nm dózisban történő kijuttatása és sekélyen talajba történő bedolgozása javasolható.

A kiszórás után a tápanyagot sekélyen a talaj felső rétegébe kell beforgatni. Törekednünk kell ezután arra, hogy a terület:

 • kőmentes
 • egyenleges simaságú
 • apró morzsalékos szerkezetű
 • megfelelően tömörített legyen.

Füvesítés lépésről – lépésre:

 • Ellenőrizzük a mag kijuttatási dózisát (általában 25-50 g/m2, fajtaösszetételtől függően), majd mérjük ki a területünk füvesítéséhez szükséges mennyiséget.

Fontos, hogy ne szórjunk ki se több, se kevesebb fűmagot a javasoltnál! A túl kevés fűmag ritka állományhoz és gyomok megjelenéséhez vezet. Túlzott dózis esetén az állomány túl sűrű lesz, egymást fogják elnyomni az egyes növények.

 • Szórjuk ki a magokat kézzel vagy egy röpítőtárcsás szóró segítségével. Ügyeljünk arra, hogy nagy átfedéssel, kisebb dózissal többször is járjuk át hosszában – keresztben a területet. Tegyük ezt mind addig, amíg el nem fogy az előre kimért fűmag mennyisége.
 • Következő lépés a magok talajba történő bedolgozása és behengerezése. Végezzük el ezt egy lombseprűvel vagy gereblyével, a lényeg, hogy ne, vagy csak kevés fűmag maradjon a felszínen talajtakarás nélkül. A megfelelő mag-talaj kontaktus kialakításához hengerezzük le a területet.
 • Ahogy a gyep felülvetése részben is említettük, az egyik legfontosabb lépése a folyamatnak a gyommentes tőzeggel való takarás. Ez a vékony fedő réteg fogja kellően nedvesen tartani a frissen vetett magot és megfelelő mikroklímát biztosítani számára.
 • A tavaszi füvesítés utolsó lépése az öntözés. Az alacsony levegő páratartalom miatt ilyenkor ennek kiemelten nagy szerepe van. Fontos, hogy a felső tőzeges talajtakarót naponta 1-2x kisebb mennyiségű vízzel öntözzük meg. Ha az előző lépést kihagytuk, sajnos szükséges lehet a napi 3-5x öntözés is! Ne feledjük, a siker azon múlik, hogyan segítjük át az első kritikus heteken a gyenge fűszálakat.
Frissen kicsírázott fűszálak öntözése nagyon fontos

Frissen kicsírázott fűszálak öntözése nagyon fontos

Ha az összes lépést sikeresen teljesítettük, néhány napon-héten belül el fognak kezdeni a kis fűszálak kibújni a talaj alól. Innentől kezdve nincs más hátra, mint kivárni, hogy a fűszálak megerősödjenek, besűrűsödjenek és összezárt gyepfelületet alkossanak.  

Sajnos ennek folyamata igen lassú és időigényes, így a kert nem használható akár 1-3 hónapig. Tavasszal a gyommagvak is nagy mértékben aktívak, megjelenésükre számítani kell a frissen vetett területen. Kezelésük kb. 3 hónap után esedékes, szelektív gyomírtó használatával.

Leggyakoribb hibák tavaszi füvesítés során

 • Nem megfelelő minőségű talajelőkészítés
 • Nem megfelelő fűmag keverék kiválasztása
 • Egyenetlen magvetés, túl sok vagy túl kevés mag kijuttatása
 • A magok talajba történő bedolgozása nem megfelelő
 • Hengerezés elmulasztása
 • Tőzeggel, esetleg kvarchomokkal történő takarás elmulasztása
 • Nem kellő gyakoriságú és mennyiségű öntözés
 • Gyomok megjelenése

Mikor érdemes inkább gyepszőnyeget telepíteni

 • Ha nincs időnk naponta többször felügyelni a talajnedvességet
 • A füvesítés kutya mellett igen nehezen kivitelezhető
 • Ha biztos sikerre vágyunk
 • Ha nem szeretnénk hónapokat várni kertünk használatbavételéhez
 • Ha nem szeretnénk elmélyülni a kertépítés rejtelmeiben és csak élvezni szeretnénk az üde gyepet

Kép forrása: Kép

Előző Következő