MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Minden, amit a gyepszellőztetésről tudni érdemes

Pázsit gyepszellőztetése benzines gyepszellőztető géppel.

A tökéletes pázsit kialakítása és fenntartása nem egyszerű feladat, de a gyepszellőztetés egy hatékony módszer lehet a gondok kezelésére. 

Mi az a gyepfilc?

A gyepek talajfelszínén az elhalt növényi részekből idővel gyepfilc képződhet. A gyepfilc az a réteg, amelyet a talaj felszíne felett és a fűszálak alatt találunk, és szerves anyagokból, elhalt fűszálakból áll.

Jelenléte kis mértékben hasznos, túlzott vastagságban kimondottan káros. Kisebb mennyiségben mulcsként védi a talajt a kiszáradástól illetve csökkenti a csúszásveszélyt labdarúgópálya esetén.

gyepfilc jelenléte a talajfelszínen

Ha azonban az anyagfelhalmozódás nagyobb mint a természetes lebomlási folyamatok, rövid idő alatt egy vastag, növényi részekből álló, elhalt réteg keletkezik.

Ez a réteg alacsony pH-ú, s mintegy szigetelőrétegként viselkedve kimondottan akadályozza a víz, a tápanyag és az oxigén kellő áramlását.

Kedvezőtlen körülmények között évente 1 cm filcréteg is létrejöhet. Egy centiméter vastagságig nem ad okot aggodalomra, mert kedvező hatásai érvényesülnek.

Másfél-két cm-es rétege azonban már 20 l /m2 öntözővizet is képes megkötni és a víz talajba jutását megakadályozni, ami nyáron roppant káros. 

A gyepfilc negatív hatásai

A gyepfilc réteg, bár felülről vizsgálva a pázsitot nehezen észlelhető, jelentős negatív hatásokkal bírhat a gyep egészségére. A filc réteg kialakulásának következményei a következők:

Gombás betegségekre való erősebb hajlam

A gyepfilc réteg ideális környezetet teremt a gombabetegségek számára, mint például a hópenész vagy a fuzárium gomba. A nedves környezet és a szerves anyagok felhalmozódása ösztönzi ezeknek a betegségeknek a kialakulását, amelyek tovább ronthatják a gyep egészségét. Úgy is mondhatjuk, hogy a vastag gyepfilc réteg melegágya a gombás megbetegedéseknek.

Erős víz és tápanyag megkötés

A gyepfilc réteg megakadályozza a levegő, víz és tápanyagok hatékony eljutását a gyepgyökerekhez. Ennek eredményeként a pázsit kevesebb tápanyaghoz jut, ami káros hatással lehet a növekedésére és a színére. A gyep elszíneződhet, gyengülhet, és könnyebben hajlamos lehet a betegségekre.

Csökkenő gyökeresedés mértéke

A gyepfilc réteg szorosan tapad a gyep alatti talajhoz, korlátozva a gyökerek terjedését. A szoros kapcsolat miatt a gyökerek nehezebben terjeszkednek, ami csökkenti a gyep ellenálló képességét a kiszáradás, betegségek és más környezeti stresszhatások ellen.

Vízelvezetési problémákat okozhat

A gyepfilc gátolja a víz hatékony elvezetését a talajból, különösen esős időszakokban. Ennek következtében a talaj túlszaturálttá válhat, növelve a moha és gombabetegségek kockázatát. Emellett a túlzott nedvesség elősegíti a gyökérrothadást is.

Szivacsszerű, puha, rugalmas gyepfelület

A puha, szivacsos jelleg a pázsitban jelentős gyepfilc réteg jelenlétének következménye. Ennek következtében sportolásra kevésbé alkalmas a terület, a labdajátékok különösen érintettek.

Miért van szükség a gyepszellőztetésre?

A pázsit gyepszellőztetése alapvető lépés a gyepfenntartásban, amely hozzájárul a gyep egészségéhez és esztétikai értékéhez.

A gyepszellőztetés során eltávolítjuk a felhalmozódott gyepfilc réteget, utat adva ezzel a levegőnek, víznek és a tápanyagoknak.

Ezek a sikeresen elvégzett munkafolyamatok után újra hatékonyan tudnak majd a talajba jutni, közvetlenül a gyökérzónába.

Hogyan zajlik a gyepszellőztetés?

A gyepszellőztetés elvégezhető gépi vagy kézi/manuális eljárással. A kézi erővel történő gyepszellőztetést csak kisebb kertekben ajánljuk, mivel igen munkaigényes feladat. Gépi gyepszellőztetés esetén választhatunk elektromos, vagy robosztusabb benzinmotoros gépek közül is.

A gyepszellőztető annál tökéletesebb munkát végez, minél kisebb a kései közötti távolság. A kitermelt elhalt anyagot el kell távolítani a gyepről. Erősen elfilcesedett területen csak megismételt gyepszellőztetéssel lehet a kívánt eredményt elérni.

Gépi gyepszellőztetés

A gyepszellőztető gép a késeivel vagy rugóival megvágja a gyepfilc réteget és a talajfelszínt (beállítás kérdése), ezzel jelentős mennyiségű elhalt szerves anyagot távolít el. Egy jól sikerült gyepszellőztetéssel akár 1 kg/ m2 gyepfilcet is kidolgozhatunk és eltávolíthatunk az erősen elfilcesedett gyepünkből.

Kézi/manuális gyepszellőztetés

Speciális, gereblye szerű adapterrel vagy akár egy egyszerű fém lombseprű segítségével is hasonló hatást érhetünk el, azonban ezt a metódust csak kisebb területeken ajánljuk.

Kézi gyepszellőztető gereblye

Mikor érdemes gyepszellőztetni?

A gyepszellőztetést leginkább tavasszal vagy késő ősszel érdemes elvégezni, amikor a gyep aktív növekedési időszakában van. Ebben az időszakban a gyep könnyebben regenerálódik, és a gyepszellőztetés után gyorsabban zöldül. Kerüljük a kánikulai viszonyok között végzett gyepszellőztetést!

Tavaszi gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés egyik lehetséges időpontja a tavasz (március-április). Ebben az időszakban a gyep könnyebben felveszi a friss tápanyagokat, és elősegíti a gyors növekedést.

Ügyeljünk arra, hogy a gyepszellőztetést követően mindig magas nitrogén (N) tartalmú gyeptrágyával párosítsuk a munkafolyamatot. Ez a kijuttatott tápanyag rendkívül gyorsan fogja regenerálni a viseletes pázsitot, a végeredmény egy élénkzöld színű gyepfelület lesz.

A tavaszi gyepszellőztetés nagy hátránya, hogy a munkafolyamattal megnyitjuk a talajfelszínt a tavaszi gyommagvaknak. Ebben az esetben jelentős egy- vagy kétszikű gyomfertőzéssel kell számolni (muhar, egynyári perje, stb.).

Őszi gyepszellőztetés

Az őszi gyepszellőztetés a vegetációs időszak második felében történik (augusztus legvégétől október elejéig). Ekkor a gyep még aktív, és a talaj hőmérséklete megfelelő a gyökerek regenerációjához.

Az őszi gyepszellőztetés kijuttatott tápanyaggal párosítva segíthet a gyep megújulásában. Jelentős előnye, hogy ilyenkor nem kell különösen félni a gyomfertőzéstől, sokkal kisebb eséllyel lesz fertőzött a terület.

Túl gyakori gyepszellőztetés

A túl gyakori gyepszellőztetés károsíthatja a gyepet, gyengülhetnek a gyökerek és a talaj szerkezete. Maximum évente kétszer, vagy a problémáktól függően, ritkábban végezzük a gyepszellőztetést.

Milyen nedves talajon végezzük a gyepszellőztetést?

A száraz talajon végzett gyepszellőztetés kevésbé hatékony, mivel a talaj keményebb és nehezebben áthatolható. Mindig gondoskodjunk a megfelelő talajnedvességről a gyepszellőztetés előtt.

Fontos azonban, hogy túlnedvesedett talaj esetén se végezzünk gyepszellőztetést, mivel ebben az esetben csomóstúl is feltépheti a szellőztető a pázsitot. A helyes megoldás az arany középút, amikor se nem száraz, se nem túlnedvesedett a felső talajréteg.

Mikor kell gyakoribb gyepszellőztetésre számítani?

Fokozott a gyepfilcképződés esélye, ha nem gyűjtjük le a területről a fűnyírások során a nyesedéket. Ez főként robotfűnyírós kertekben, hengerkéses vagy pedig mulcsoló körkéses fűnyírók alkalmazásakor jelentős. 

A következő körülmények között maradhat a nyesedék a gyepen:

  • száraz idő
  • egyenletes eloszlás
  • gyakori, kis mennyiségű nyírás
  • élénk talajélet
  • beállt záródott felület

Gyakorlatban a nyesedék rajtahagyását egyedileg kell megítélni.

Előző Következő