MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Hogyan nyírjunk helyesen füvet?

fűnyírás a kertben

A minőségi gyep kialakításának előfeltétele a rendszeres fűnyírás. A gyakori nyírás oldalhajtások kialakítására készteti a gyepet és növeli sűrűségét. A gyep nyírása során megakadályozzuk a pázsit magszárba szökkenését, tovább erősítve a vegetatív hajlamot, ami hosszabb élettartamban nyilvánul meg.

A fű hossza és a gyökérmélység kapcsolata

A nyírási magasság csökkentésével a fűnek egyre kisebb lesz a gyökértömege, valamint a tápanyag tartaléka. Figyelembe kell tehát venni, hogy minél kisebbre vágjuk a pázsitunkat, annál érzékenyebbé tesszük azt a szárazsággal, betegségekkel, valamint az ápolási hiányosságokkal szemben.

Fű nyírási magasságának és a gyökérmélységnek a kapcsolata.

 

A gyep nyírási magasságának megválasztásánál ezért kompromisszumot kell találni egyrészt a növény tűrőképessége, másrészt a felhasználás igénye között.

Egyszerre mennyit nyírhatok le a fűnyírás során?

Kedvezőtlen időjárási viszonyok között (pl. szárazság, hőség) a nyírási magasság emelésére van szükség. Ez a gyepünket nagyobb gyökértömeg képzésre serkenti. Ennek gyakorlati haszna egyrészről a talaj nagyobb beárnyékolása, valamint a mélyebb gyökeresedés következtében fellépő fokozott szárazságtűrés. A nagyobb levélfelület következtében fellépő fokozott tartalék tápanyag képzés az általános kondíció javulásában mutatkozik meg. Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb a nyírási magasság, annál fokozottabban kell a nyíráson kívüli egyéb ápolási műveleteket elvégezni.

A nyírás gyakorisága szoros összefüggésben van az egyéb ápolási műveletekkel, a gyep típusával, faj és fajtaösszetételével, tápanyag-ellátottságával, öntözéssel, évszakkal, gépparkkal, gyepfelület minőségével, stb.

Az általános nyírási magasság dísz- és sportgyepnél általában 3,5-5 cm. Nyírásonként a levélhossz 1/3-át szabad csak egyszerre eltávolítani. Ha ennél többet vágunk, a gyepet nagy stressznek tesszük ki, mivel így a növény elveszti levélzetének nagy részét.

Ha a gyepünk még is túl nagyra nőtt, érdemes két lépcsőben elvégezni a fűnyírást. Először magasabbra állítani a gépet és így elvégezni a nyírást, majd másnap egy alacsonyabb pozícióban megismételni, immár a szokásos magasságban. Ugyan ez a kert tulajdonos részéről több ráfordítással jár, azonban meghálálja majd a gyep az erőfeszítéseinket.

Kerti fűnyíró

 

Rajta hagyhatjuk a nyesedéket a gyepen?

Gyakori kérdés, hogy a levágott nyesedék rajta maradhat e gyepünkön, mint tápanyag utánpótlás. Erre csak a helyi viszonyok ismeretében lehet konkrét választ adni.

Mindenesetre csak száraz időben végzett gyakori nyírások és biológiailag kellő talajélet mellett képzelhető el a nyesedék mulcsozása.

Amennyiben a mineralizációs folyamatok nem kellően gyorsak, erőteljes gyepfilc képződés léphet fel a maga káros következményeivel.

Nyesedék eltávolítása mellett szóló érvek:

  • nincs gyepfilcképződés
  • kisebb fertőzési veszély betegségek iránt
  • a szakszerűtlenül rajtahagyott nyesedék által okozott kár (nyesedék alatti fű pusztulása)

Nyesedék rajta maradhat amennyiben:

  • gyakori a nyírás, kicsi a nyesedék, száraz az idő
  • egyenletes a terítés (pl. hengerkéses fűnyíróval történő nyírás esetén)
  • talaj biológiai aktivitása magas --> lebomlás

Mikor nő a leggyorsabban a fű?

A vegetáció lefutása során a füveknek április-májusban van a növekedési maximumuk. Nyáron visszaesik a fejlődés sebessége, valamint a magas talajhőmérséklet miatt a gyökérnövekedés és a gyökértömeg is csökken. Kora ősszel a fejlődés újra beindul, augusztus végétől szeptember végéig a tavaszinál kisebb, egy újabb maximumot ér el. Szeptember végétől a nyírások közötti időszak lényegesen meghosszabbodhat. November és március között a gyep nyugalmi időszakát tölti, lényegében alvó állapotban vészeli át a rideg, téli hónapokat.

Pázsitgyepek növekedési üteme évszakok szerint.

Milyen gyakran kell füvet nyírni?

A felhasználás célja erősen befolyásolja a nyírások számát és gyakoriságát. Míg egy mező, legelő, külterjes gyep évi 2-3 nyírással kezelhető, egy labdarúgópályánál átlagosan heti 1-2 fűnyírás történik, míg egy golfgreen esetében ez mindennapi nyírást jelent vegetációban.

Apostagi gyepszőnyeg termesztő telepünkön áprilistól szeptemberig 2-3 naponta nyírjuk a pázsitot.

Hány cm-re nyírjam a füvet?

A nyírási magasság mindig kompromisszum a növény igénye és a használat által támasztott követelmények között. A sportgyepnek simának és rugalmasnak kell lenni, hogy a labda megfelelően guruljon, illetve pattanjon. Ez csak alacsony nyírási magasság mellett valósul meg, ami ellentétes a növény igényével.

Ezen alacsony vágási magasságot viszont csak megfelelően gyakori nyírás mellett végezhetjük úgy, hogy gyepünk ne károsodjon.

A következő táblázaton a nyírási magasságokat láthatjuk:

Gyeptípus Nyírási magasság
mm
Gyep magassága
mm
golfgreen 4 - 7 4 - 7
fairway 15 - 25 20 - 30
focipálya 30 - 50 40 - 60
díszgyep 40 - 60 60 - 80
park 50 - 60 60 - 100

A gyakori és rövid nyírásokat egyes fajok, fajták eltérően viselnek. Általánosságban a finomabb levelű fajták jobban elviselik az alacsony nyírást.

A következő táblázat a nyírási magasság alsó értékeit mutatja egyes fajoknál, ahol még a növény nem károsodik a megfelelő fokozatosság betartása mellett.

Nyírási magasság (mm) Faj
5 - 10 Agrostis stolonifera
Agrostis capillaris
10 - 20 Poa supina
20 - 30 Festuca rubra
Festuca ovina
30 - 50

Poa pratensis
Lolium perenne
Festuca arundinacea

Egy labdarúgópálya évi 30 nyírása mellett évente kb. 1 kg nyesedéket produkál négyzetméterenként. Megfelelő biológiai talajaktivitás mellett ez még képes elbomlani és tápanyaggá alakulni. Nagyobb nyesedékképződés és száraz időjárás elősegíti azonban a gyepfilc képződését.

Fűnyíró típusok

A nyírás tisztaságát a fűnyíró típusa és állapota határozza meg.

Rotációs/forgókéses fűnyíró

A legelterjedtebb a kerttulajdonosok körében. Előnye, hogy árfekvése kedvező, nyírási minősége megfelelő, magasabb fű esetén is bevethetőek. Rengeteg típus közül lehet választani, legyen szó akár elektromos/akkumulátoros vagy robbanómotoros masináról, így mindenki megtalálhatja a pénztárcájához és kertjéhez illő modellt. Az elektromos fűnyírók gyengébbek a robbanómotoros társaiknál, nehezebben bírkóznak meg hosszabbra hagyott vagy a nedves fűvel szemben.

Rotációs, másnéven körkéses hagyományos fűnyíró

Ökölszabályként igaz, hogy kis kertekben megfelelő választás lehet egy elektromos fűnyíró is. Nagyobb kertekben a robbanómotoros fűnyíró ajánlott, mivel az elektromos fűnyíró vezetékének kerülgetése nagy területen jelentős időnövekedéssel jár.

Hengerkéses fűnyíró

Szebb vágási minőséget, rövidebb nyírási magasságot tesz lehetővé. Cserébe magas beszerzési és karbantartási költségek jellemzik. A nagyobbra nőtt gyepet nem tudja lenyírni, csak megdönti a fűszálakat. Magánkertekbe csak elhivatottaknak ajánljuk a gyakori fűnyírások miatt, azonban megfelelő beállítás esetén a legszebb vágási minőséggel kárpótolja a kerttulajdonost.

Webb hengerkéses fűnyíró

Robotfűnyíró

A gyep rendszeres nyírása az egyik legidőigényesebb munkafolyamat a vonzó gyep elérése érdekében. A robotfűnyíró használata igen költséges beruházás, de számos előnnyel jár. Előnyei, hogy lényegében zajmentesen végzi a fűnyírást, nem termel zöldhulladékot a mulcsozás miatt, valamint, hogy rengeteg munkától szabadítja meg a kerttulajdonost. Ezeknek köszönhetően a robotfűnyírók ma már egyre elterjedtebbek a házikertekben, a magas beszerzési költséget könnyen ellensúlyozza a rengeteg előny, melyet nyújtani képesek.

Robotfűnyíró gyepet nyír a kertben.

Fűnyírókés éle

Bármely típust is használjuk, mindegyikre érvényes, hogy csak pontos beállítás tesz lehetővé jó minőségű vágást. A legfontosabb a vágókés élessége, mely nélkül nem végezhetünk jó munkát kertünkben.

A tompa vágókés tépi, szakítja a fűszálakat, ezáltal sebezhetővé válik a növény a különböző kórokozók számára. Emellett a gyep esztétikailag sem nyújt szép látványt.

De honnan is tudhatjuk, hogy életlen a kés? A fűszálak ezt is elárulják. Ha azt látjuk, hogy a fűszálak vége foszlik, szalma színű vagy rojtos, biztosak lehetünk benne, hogy a vágókés életlen, nem végez tiszta munkát. Ebben az esetben azonnali élezés szükséges!

Tépett fűszál, mely életlen késsel lett vágva.

 

Ne feledjük, hogy a fűnyíró eszközök karbantartása is a gyepgondozás része. Használat után mindig mossuk el a gépet és kaparjuk le a vágóasztal aljára ragadt nyesedéket. Ezzel megnyújtható a gép élettartama, kevésbé fog rozsdásodni a gép. A fűnyíró vágóéleket pedig legalább havonta ellenőrizzük, szükség esetén élezzük. Fontos megjegyezni, hogy gombás gyepbetegség esetén érdemes fertőtlenítő alkohollal a vágóéleket áttörölni, ezáltal megelőzhető a fertőzés továbbvitele a kert más pontjaira.

Képek forrása:

Előző Következő