MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Szerves trágyát vagy műtrágyát használjunk?

Szerves trágyát vagy műtrágyát használjunk?

Szép gyepet szeretnénk, de nem tudjuk hogyan érjük el? Tudjuk, hogy fontos a tápanyag, de a sok termék közül nem tudunk választani. Sok gyepgondozóban felmerül a kérdés, vajon melyik a jó gyeptrágyázásra, szerves trágya vagy műtrágya? A kérdés eldöntéshez tisztában kell lennünk azzal, hogy mi a különbség a szerves és az ásványi műtrágya között, mikor melyiket használjuk és miért.

A gyepnek a növekedéséhez szüksége van tápanyagokra. Nagyon fontos, hogy talajban megfelelő mennyiségben legyenek jelen a fő tápanyagforrások. Ezek a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K), rövidítésben NPK, melyek optimális aránya feltétlenül szükséges a szilárd alapok biztosításához.

Mi a különbség a szerves és a műtrágyák között?

Szerves trágyák

A szerves trágyák növényi vagy állati eredetű széntartalmú anyagok. Ezek a természetes anyagok serkentőleg hatnak a talajéletre. A benne lévő tápanyagok a szerves anyaghoz kötöttek,  elérhetővé azután válnak a növények számára, hogy a talajban élő organizmusok lebontották. A kimosódás veszélye nem áll fenn, a szerves trágya hosszútávú kedvező hatást nyújt a talajra és az abban fejlődő növényekre egyaránt. Gyepkúltúra szerves trágyázása esetében ne tipikusan marhatrágyára gondoljunk, hanem általában granunált formátumú, könnyen kijuttatható szervestrágyára.

Az organikus, növényi eredetű gyeptrágyák az utóbbi időben új irány jelentenek a gyep gondozás terén.  Az így kijuttatott szerves anyagok javítják a talaj szerkezetét, termékenységét, aktiválják a talajéletet.

Szervetlen ásványi trágyák, azaz műtrágyák

A szervetlen trágyák ásványi eredetűek, ásványi trágyáknak is nevezik őket. A benne levő anyagok a természetes környezetben megtalálhatóak, ezen természetes anyagokból készülnek és egy vegyi folyamat eredményeként állítják őket elő. A fő makrotápanyagokat, mint a N, P, K tartalmazzák ill. kiegészítő jelleggel tartalmazhatnak fontos mezo és mikroelemeket, mint magnézium (Mg), kén (S) , vas (Fe), mangán (Mn), stb.

A műtrágyában levő összes elem felvehető a növény számára, mert nincs szükség azok átalakítására.. A szerves trágyákkal ellentétben az ásványi trágyák használata esetén a növény választhatja ki azokat az elemeket, amikre az adott pillanatban szüksége van. Az ásványi műtrágyák alkalmazása irányítottabb vagy célzottabb trágyázást tesz lehetővé. Így a növény minden igénye kielégíthető. Gyeptrágyák esetében a tápanyag arányok a gyep igényeihez van összeállítva, mely biztosítja az optimális tápanyag ellátást.

 

AZ ÚJ GENERÁCIÓS MŰTRÁGYÁK megújuló alapanyagokból

Az EUROGREEN termékkínálatában újdonság a Növényi alapú, szerves-ásványi NPK-trágya család a Lupigreen® P56. A termékcsalád tagjai a tavaszi, nyári és őszi időszakra alkalmazhatóak.

Az Eurogreen minden gyep tulajdonosának lehetőséget kínál arra, hogy növényi eredetű, fenntartható forrásokból származó nitrogént használjon szerves-ásványi tartós műtrágyáival.

Szerves-ásványi NPK hosszúhatású gyeptrágya szerves, hosszúhatású nitrogénnel

  • Tisztán növényi alapon, a műtrágya állati összetevőktől mentes
  • A szervesen kötött nitrogén regionálisan termesztett növényi nyersanyagokból, mégpedig csillagfürtből származik. A csillagfürt ökológiailag azért értékes, mert a levegő nitrogénjét a növények számára rendelkezésre álló nitrogénné alakítja. Sovány talajokon terem, magas foszfátfelvevő képességű, és jó elővetemény.  
  • A PlantaCur®P56 * növényerősítő szintén javítja a növények vitalitását és az ellenállást stresszes helyzetekben. A tápanyagellátás és a növényerősítés egy művelet során történik.

Mennyi tápanyagra van szükséges a gyepnek?

Megfelelő kondíció elérése érdekében ismernünk kell a gyep éves tápanyag igényét. Az éves szükséges tápanyag mennyiséget a talaj tápanyagtartalma valamint a növény tápanyagigénye határozza meg. A tápanyag igény minden növény esetében NPK hatóanyag g/m2-ben határozzák meg. Az éves hatóanyag szükségletet a használat módja, intenzitása, valamint a gyepfelület fajtaösszetétele határozza meg.

Éves tápanyagigény hatóanyag (g/m2)                                                                                

Gyep használat

N

P2O5

K2O

MgO

Díszgyep/házikert, park

10 - 25

4

10

2

Sportgyep közepes terhelés
Sportgyep erős terhelés

15 - 25
25 - 35

5-10
5-10

10 - 15

2 - 3

Golfgreen

30 - 40

0 - 6

15 - 20

2-3

 

Az optimális tápanyag-utánpótlás

Elsősorban füvesítés előtt nyílik alkalom a talaj szerkezetének ill. a szervesanyag tartalmának növelésére. Homokos talajok humuszban szegények, kötött talajok levegőtlenek. Nagyobb mennyiségű komposzt, tőzeg, szervestrágya kijuttatásával és bedolgozásával a jobb vízháztartás érdekében javíthatjuk a talaj szerkezetét, növelhetjük a szervesanyag tartalmat. Szervestrágyákat típustól függően alaptrágyázásra 100-150 g/m2 dózisban javasolt használni. Pl. TERRACUR szerves trágya.

Fűmagvetéskor, gyepszőnyegezéskor milyen trágyát használjunk?

Magvetés, gyepszőnyegezés esetén a csírázási, gyökeresedési folyamatokhoz foszforra van szükség. A foszfor (P) elősegíti a csiranövények gyökérfejlődését, valamint meggyorsítja a kezdeti növekedést.

Alkalmazzunk magas P tartalmú speciális indító gyeptrágyát, hogy a kezdeti fejlődéshez a hatóanyag már rendelkezésre álljon. Pl. EUROGREEN Basic Start, Starter Greens Proradix

Éves fenntartó trágyázás során alkalmazott tápanyagok

Az éves fenntartó trágyázás során igyekezzünk kielégíteni a gyep tápanyag igényét. A gyepműtrágyák az évszaknak, a gyep igényének megfelelően többféle összetételben rövidebb-hosszabb hatástartammal léteznek.  A hosszú hatású termékek kombináltak, egy jó kezdeti hatással valamint egy hosszabb időtartamig tartó egyenletes jó tápanyagellátással rendelkeznek. A hatóanyagok átalakulása hosszú láncú formákból a rövidebb formátum felé a mikroorganizmusok révén közvetlenül a természetes növekedési tényezőkhöz, mint a talajhőmérséklet, talajnedvesség kapcsolódnak.

Őszi gyeptrágyák téli felkészítésre

A késő őszi trágyázásra a kevés N-t, ugyanakkor a sok K-ot tartalmazó trágyaféleségeket alkalmazzuk. Az a N, amely erősen kötött, lassan kioldódó formában van jelen, elősegíti a gyep anyagcsere folyamatait anélkül, hogy csúcsnövekedést indukálna. A K elősegíti az anyagcserefolyamatokat és ellenállóbbá teszi a növényt a szárazsággal ill. téli időjárással szemben. A nyári hőségnapok elviselésében is nagy szerepe van. Amennyiben a gyeptrágyában K-szulfát alakjában van jelen, csökken a kimosódás, valamint a kiégés veszélye.

Szerves trágyák a talajélet megőrzésére

A gyepműtrágyák jó kiegészítése a szerves trágyák, melyek a granulált formátumuknak köszönhetően könnyen kijuttathatóak. Alkalmazásukkal felülről tudjuk pótolni a szerves anyagokat. Tudnunk kell azonban, hogy jóval kevesebb a tápanyag tartalom bennük, csak erre alapozva nem tudjuk kielégíteni a gyep tápanyag igényét. A szervestrágyákat az ásványi gyeptrágyák kiegészítéseként, kombináltan célszerű alkalmazni, hogy a kellő mennyiségű tápanyag rendelkezésre álljon a gyep megfelelő növekedéséhez.

Hogy befolyásolja a talajszerkezet és a talaj pH a tápanyagprogramot?

A talaj fajtája is hatással van a trágya kiválasztására. Erősen elsoványított homokos hordozóréteg esetén a kimosódás révén erőteljes N és K veszteség jöhet létre. Itt magas K-tartalmú gyeptrágyákat vessünk be. Amennyiben a gyeptrágyában K-szulfát alakjában van jelen, csökken a kimosódás, valamint a kiégés veszélye. A K elősegíti az anyagcserefolyamatokat és ellenállóbbá teszi a növényt a szárazsággal ill. téli időjárással szemben. A nyári hőségnapok elviselésében is nagy szerepe van. Pl. EUROGREEN High K P56, Basic NK, Basic K

Mikroelemek, nyomelemek szerepe a gyeptrágyákban

Nyomelemek, mint a nevükből is kiderül, rendkívül csekély mennyiségben szükségesek, hiányuk azonban hátrányosan akadályozza a növényi növekedési folyamatokat. A lesoványított homokos hordozórétegen a nyomelem utánpótlásnak különösen fontos szerepe van. Itt megelőzésképpen nyomelemekkel dúsított fűműtrágyákat használjunk pl. EUROGREEN Greens P56, Olympia+P56, Greenspeed P56

Összefoglalva

A fentiek ismeretében tehát elmondhatjuk, hogy optimálisan a talajok tápanyagtartalmának megfelelő szintjét és a növény igényeit a szerves és műtrágya együttesen használatával célszerű kiegyenlíteni. Jótékony hatásaik kiegészítik egymást.

Ha tisztában vagyunk a talajra, növényre gyakorolt hatásukkal, előnyeikre összpontosítva megfelelően alkalmazzuk őket, kiváló eredményt érhetünk el a gyep tápanyagutánpótlása során.

Kivételt képeznek a sportgyepek, stadiongyepek, esetében csak ritkán alkalmazzuk a szerves anyagokat. A pályák jó vízelvezetése érdekében cél a homokos talajszerkezet megtartása.

Előző Következő