MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Miért hasznos a gyeplyuggatás és a gyeplazítás?

Vertidrain lyuggatógép, mely a nyitott tüskékkel hatékonyan távolítja el a döl dugókat.

Kiváló minőségű gyepfelület fenntartásához elengedhetetlen a gyep igényei szerint kialakított tápanyag-utánpótlás, vízellátás és megfelelő talajjszerkezet. A taposás hatására erősen összetömörödött felső talajréteg jelentősen csökkenti annak víz- és légáteresztő képességét. A gyep lyuggatása a talaj légáteresztő képességének javítására és a gyep egészséges növekedésének biztosítására szolgál.

A gyep lyuggatása (angolul: aeration) egy olyan eljárás, amelynek során lyukakat hoznak létre a pázsit felszínén.

A legerősebben összetömörödésnek kitett rész a gyep felső néhány centiméteres része. A gyeplyuggatással hatékonyan javítjuk a talaj felső részének levegőzését, csökkentjük annak kompaktálódását. Ezen felül biztosítjuk az öntözővíz és a tápanyagok áramlását a talajba, egyenesen a gyökerzónába.

Ha a munkaműveletet nem végezzük el, akkor idővel a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni és növekedni, ami a gyep minőségének és állapotának csökkenéséhez vezethet.

Gyeplyuggatás során kiemelt föld dugók

Gyeplyuggatás során kiemelt föld dugók

A gyeplyuggatás előnyei

A gyep lyuggatása számos előnyt biztosít a gyepnek. Lyuggatás során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5- 10 cm mélységben, melynek a következő kedvező hatása van:

  • csökken a feltalaj összetömörödése
  • javul a vízelnyelés
  • növekszik a gyökérzet növekedése és gázcseréje
  • csökken a gyepfilc és az elhalt növényi részek mennyisége

Mikor kell a gyep lyuggatását elvégezni?

A munkafolyamatot a pázsit állapotától és a talaj típusától függően érdemes évente egyszer vagy kétszer elvégezni. A legjobb időpont a gyep lyuggatására a tavasz vagy az őszi időszak, amikor a gyep aktív növekedési fázisban van.

Hogyan kell elvégezni a lyuggatást?

A gyep lyuggatására többféle módszer létezik, de a leggyakoribb az ún. "aerátor" használata. Az aerátor egy gép, amely hengeres pengéket használ a talaj felső rétegének kilyukasztásához. A lyuggatógépek két féle kivitelben készülnek, általában cserélhető tüskékkel szerelik fel őket. Mindig a megfelelő tüskét használjuk, az éppen aktuális feladatnak megfelelően.

Választhatunk:

  • Nyitott tüskés kivitel
  • Tömör tüskés kivitel
Sportpálya lyuggatása Verti Drain célgéppel

Verti-Drain lyuggatógép

A lyuggatógép akkor fejti ki kedvező hatását, ha tüskéi lyukas, nyitott kiképzés folytán kis földdugókat emelnek ki a talajból. A lyukak sűrűsége meghatározza a lyuggatás hatékonyágát. Az EUROGREEN által is használt professzionális Verti-Drain gyeplyuggató négyzetméterenként 150-200 db 10-15 cm mély lyukat készít.

Munkavégzés előtt szárazság esetén a talajt be kell öntözni a megfelelő eredmény elérése céljából.

Kötött talaj esetén homokszórással kombinálva jobb és tartósabb eredményt kapunk. A lyuggatás során keletkezett lyukakat így kvarchomokkal feltöltve javíthatjuk a feltalaj vízelnyelő képességét.

A lyuggatás során kitermelt földugók a területen maradhatnak, homokkal keverhetőek vagy a gyepfelületről eltávolíthatók.

A levegőztetés egy formája a hasítékolás, amikor is késekkel vékony hasítékot vágunk a gyepbe, hogy javítsuk a feltalaj átszellőzését. A hasítékolásnak ugyanolyan kedvező hatása van, mint a gyepszellőztetésnek.

A pázsit kézi lyuggatása

Ha a lyukasztógép nem áll rendelkezésre, akkor a gyepet egyszerűen villával vagy kézi szerszámokkal lehet lyuggatni. Az eljárást ugyanúgy kell elvégezni, mint a géppel történő lyuggatást, azonban ebben az esetben a lyukak kisebbek lesznek.

Credit: Rasenspecht Aerifizierer 

Készüljünk fel, hogy a kézi erővel történő lyuggatás igen fárasztó munka, jó fizikai kondíció szükséges az elvégzéséhez. Kézi lyuggatás esetén törekedjünk, hogy négyzetméterenként 50-100 lyukat hozzunk létre a talajban. Mindezek tudatában így csak maximum 100-200 m2-es kertek lyuggatására ajánljuk ezt a módszert.

Előző Következő