MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Így öntözd helyesen a pázsitot

Így öntözd helyesen a pázsitot

A gyep gondozása számos kihívást rejt magában, és a pázsit öntözése különösen kulcsfontosságú a sűrű, zöld és egészséges fűterület eléréséhez. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a pázsit öntözésének lépéseit, melyekre egy tapasztalt gyepfenntartó figyelmet fordít.

Mikor és mennyit kell öntözni a gyepet?

A pázsit egészsége szempontjából alapvető fontosságú az optimális vízmennyiség és öntözési gyakoriság meghatározása. Ezen tényezők együtt alkotják a gyep hidratálásának alapját, amely meghatározza a fűszálak rugalmasságát és a gyep vitalitását.

A legtöbb esetben a heti 1-3 alkalommal történő öntözés elegendő, figyelembe véve az adott terület éghajlati viszonyait és a fűfajtát.

A természetes csapadék mennyisége, térbeli és időbeli eloszlása csak ritkán felel meg a növény igényének. Amennyiben a szükséges víz természetes csapadék illetve a talaj vízkészlete alapján nem áll rendelkezésre, a hiányt öntözéssel pótoljuk.

A gyep vízigénye a mikroklíma, a fajtaösszetétel, a talaj és a környezeti tényezőkön túlmenően, döntően a hőmérséklettől függ.

A gyepfelület vízigénye ezek figyelembevételével 1-7 liter /m2/nap.

Gyep vízigénye hőmérséklet függvényében

Gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében
Napi maximum Celsius Vízigény/ mm/nap Öntözés gyakorisága napokban
35 °C felett > 8 2 - 3
30 - 35 °C 6 - 8 3 - 5
25 - 30 °C 4 - 6 5 - 8
20 - 25 °C 3 - 4 7 - 9
15 - 20 °C 2 - 3 7 - 9

A helyes öntözés technikája

Általánosságban a ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözés javasolható.

Gyakori kis vízadagokban történő öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a mindig nedves feltalajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését. A növényállományban a nemkívánatos egynyári perje (Poa annua) és soványperje (Poa trivialis) fajok könnyen felszaporodnak és kiterjednek.

öntözési mennyiségek és a gyökérmélység kapcsolata

A fentebbi képen látható, hogy a ritkább, azonban bőséges mélyöntözés során a gyökérzet mélyebb régetekbe hatol le, így a növény erősebbé válik. Ezzel nem csak az alsóbb talajrétegekből képes felvenni a nedvességet, hanem a tápanyagfelvétel és a taposástűrés is jelentősen javul.

Fontos a csapadék mérése csapadékmérővel, illetve a kijuttatott öntözővíz mérése és öntözési napló vezetése. A helyes vetőmag megválasztásával bizonyos mértékig csökkenteni tudjuk az öntözéshez szükséges víz mennyiségét. 

Mivel az öntözővíz korlátozott mértékben előforduló természeti erőforrás, melynek komoly költségei vannak, igyekezzünk az öntözést célszerűen minimalizálni. Csak semmi pazarlás. Ebben segíthet a magas színvonalú öntözési technika: öntözés helyes időpontjának megválasztása-napnyugta után, szórófejek helyes beállítása, megfelelő átfedések, szélcsendben történő öntözés.

Eltérő fűfajok, eltérő gyökérmélység - eltérő öntözés

Különböző fűfajok eltérő mélységű gyökérrendszert fejlesztenek ki. Például a törpe perje (Poa supina) vagy egynyári perje (Poa annua) sekély gyökérzetet fejleszt, míg más fűfajok, mint a nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) vagy a réti perje (Poa pratensis), mélyebb gyökérrendszert alakítanak ki.

Az egyes fűfajok alkalmazkodnak a talaj típusához és környezeti feltételekhez, és a gyökérmélységük ezen tényezők függvényében változhat.

  • Sekély gyökérrendszerrel rendelkező fűfajok esetében gyakrabban kell öntözni, mivel gyorsabban kiszáradhatnak.
  • Mélyebb gyökérrendszerrel rendelkező fűfajok esetében ritkábban lehet szükség öntözésre, mivel a gyökerek mélyebbre hatolnak, és képesek a talaj mélyebb rétegeiből is vizet felvenni.
eurogreen monaco mediterrán szárazságtűrő fűmagkeverék

Szárazságtűrő gyepfelület kialakításához érdemes így magas nádképű csenkesz tartalmú fűmagkeveréket telepíteni vagy mediterrán gyepszőnyeget vásárolni.

Az eltérő fekvésű kertrészek különbőző vízigénye

Az egyenletes víz eloszlásának biztosítása érdekében fontos figyelembe venni a kert különböző részeinek eltérő vízigényét. A szegélyek mentén több, míg az árnyékos területeken a fű gyakran kevesebb vizet igényel.

A központi területek vagy a naposabb részek intenzívebb vízigénnyel rendelkeznek. Az öntözés során ügyeljünk arra, hogy az összes terület megfelelően kapja meg a számára szükséges vizet.

Pázsit öntözése automata öntözőrendszerrel.

Az időzítés fontossága - melyik napszakban öntözhetünk?

Az öntözés időzítése szintén kulcsfontosságú tényező a pázsit egészségének fenntartásában.

Öntözés hajnalban

A kora reggeli órák ideális időpontot jelentenek az öntözésre, mivel ebben az időszakban kevesebb a párolgás, így a víz hatékonyabban jut el a gyep gyökereihez.

A reggeli órákban történő öntözésnek számos előnye van, különösen a gombás megbetegedések elleni védelem szempontjából. A hajnali időszakban az átlaghőmérséklet alacsonyabb, és a páratartalom magasabb. A kora reggeli öntözés segít minimalizálni a nedves időtartamot, amelyre a gombás megbetegedések kedvelten szaporodnak el.

Öntözés délben

Kerüljük a hosszas öntözést délben vagy kora délután, amikor a nap ereje fokozott, és a víz gyorsabban elpárolog. Ebben az időszakban a legpazarlóbb a pázsit öntözése, mely környezetvédelmi szempontból nem előnyös.

A nyári kánikulák idején azonban nyugodtan beidőzíthetünk egy frissítő-hűtő öntözést a gyep számára, mellyel elősegíthetjük a levélzet frissen tartását.

A hiedelemmel ellentétben nem fogja a nap megperzselni a fűszálakat, még a déli körüli órák alatt sem.

Öntözés kora este

A késő esti órákban történő öntözés kockázatot hordoz. Különösen a meleg, fülledt nyári éjszakák során a víznek kevésbé van esélye gyorsan elpárologni, így a gyep és a talaj hosszabb ideig marad nedves.

Ez ideális feltételeket teremt a gombás kórokozók szaporodásához és terjedéséhez.

A nedves környezet a gombák számára optimális élőhely, és a fű levélzetén vagy a talajban könnyen elterjedhetnek, különböző gombás megbetegedéseket okozva.

Ezért fontos kerülni a késő esti öntözést, különösen a melegebb hónapokban, hogy minimalizáljuk a gombás megbetegedések kialakulásának kockázatát.

 

Automata öntözőrendszerrel történő öntözés a pázsiton.

Frissen telepített gyepszőnyeg öntözése

A frissen telepített gyepszőnyeg megfelelő öntözése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a lehető legsikeresebb legyen a készgyep áttelepítés. Ez az elsődleges kulcsa annak, hogy a pázsit gyorsan meggyökeresedjen, egészségesen fejlődjön a gyepszőnyeg telepítése után is.

Az öntözési irányelvek számos tényezőtől függenek, beleértve az évszakot és az időjárási viszonyokat.

Az azonnali öntözés fontossága

A telepítést és hengerezést követő első órákban a frissen telepített gyepszőnyeget azonnal öntözni kell!

Ez segít megelőzni a kiszáradást és biztosítja a gyepszőnyeg megfelelő hidratáltságát a gyökérzet kezdeti fejlődési szakaszában.

Soha ne hagyjuk kiszáradni a friss tekercseket! Alapszabály, hogy a lerakás után azonnal 15 l/m2 körüli vízmennyiséggel locsoljunk. Minél hamarabb, annál jobb. A következő 3 hétben is napi többszöri öntözés szükséges.

Mindenképpen figyeljük a gyepszőnyeg reakcióját a telepítést követően. Ha a fű szélén sárgulás vagy kiszáradás tapasztalható, növeljük az öntözés gyakoriságát vagy mennyiségét.

Az öntözési igények változhatnak, tehát fontos rugalmasan alkalmazkodni az időjárási viszonyokhoz és a gyepszőnyeg állapotához annak érdekében, hogy egy erős, egészséges pázsitot alakítsunk ki.

A frissen telepített gyepszőnyeg öntözési gyakorisága évszaktól függően

Tavasz és kora ősz:

A tavaszi és őszi telepítéseknél általában napi egyszeri, de alapos öntözés elegendő. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mélyrétegei is megfelelően nedvesek legyenek.

Nyár:

A nyári hónapokban, különösen forró időjárás esetén, naponta 2-3x öntözés lehet szükséges. Reggel és este ideális időpontok, hogy minimalizáljuk a párolgást és biztosítsuk a gyepszőnyeg számára a megfelelő nedvességet.

Késő ősz:

A hideg időjárás esetén, amikor a fű növekedése lassabb, a telepített gyepszőnyeg kevesebb vizet igényelhet. Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözzünk, ha szükséges. Ilyenkor sokszor a természetes csapadék is elegendő lehet.

Frissen füvesített területek öntözése

A frissen füvesített területek öntözése során a megfelelő módszerek alkalmazása kulcsfontosságú a csírázás és a kelés sikeréhez. Általánosságban elmondható, hogy a tavaszi vetések kevésbé sikeresek, míg a kora őszi (szeptember) fűmag vetés nagyobb sikerrel szokott járni.

Legfontosabb, hogy a magágyat a csírázási időszak alatt (fűmag vetés utáni 1-3 hét) folyamatosan tartsuk nedvesen, ellenkező esetben megszakadhat a csírázási folyamat. Szükséges lehet a napi többszöri (akár 3-5 alkalommal is), kis mennyiségű öntözés. 

Figyeljünk oda, hogy az öntözött területnek nedvesnek, de nem túlzottan vizesnek kell lennie. A túlzott víz a magokat elmoshatja, vagy palántadőlést okozhat.

Tavaszi füvesítés öntözése

Az április-májusi füvesítés esetén rendkívül nagy odafigyelésre van szükség. Ezekben a hónapokban a páratartalom alacsony, májusban már nem ritka a 25-28 fokos napi maximum hőmérséklet sem.

Szárazabb időjárás esetén szükséges lehet a napi többszöri öntözés is.

Őszi füvesítés öntözése

Kora őszi füvesítés esetén a talajhőmérséklet optimális a füvesítés számára. Ezekben a hetekben a talaj kellő hőmennyiséggel rendelkezik a csírázás megindításához, a magas páratartalom pedig rendkívül nagy mértékben segíti a fűmagok kelésének folyamatát.

Az őszi hónapokban a frissen füvesített területek öntözése kevésbé kardinális, mivel a természet sok esetben megoldja ezt helyettünk. Kezdőként mindenképp a szeptemberi hónap ajánlott a füvesítés elvégzéséhez.

Ajánlott öntözési gyakoriság: napi 1 öntözés, időjárás függvényében

Előző Következő