MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Miért kell ősszel a faleveleket összegyűjteni a gyepről a tél beállta előtt?

Miért kell ősszel a faleveleket összegyűjteni a gyepről a tél beállta előtt?

Sokan mondják, hogy a szép tavaszi pázsit titka, ha ősszel elvégzünk minden feladatot, ami a sikerhez hozzájárulhat. Gondolok itt az őszi gyepfelújításra, az őszi gyeptrágya választásra és tápanyag utánpótlásra, a megfelelő nyírási hossz megválasztására vagy pedig a falevelek összegyűjtésére.

Ha az összes őszi tennivalót megfelelően elvégeztünk, akkor lefektettük az alapokat ahhoz, hogy a tavasszal egy szép állapotban lévő pázsit mosolyogjon ránk vissza. :)

Miért hullajtják a fák a lombjukat ősszel?

Magyarország kontinentális klímájára jellemző, hogy az ősz beköszöntével és a nappalok rövidülésével a lombhullató fákban komplex fiziológiai változások zajlanak le.

A kevesebb napfény következtében a fotoszintézis folyamata csökkenti a levélzetben található klorofill (zöld színtestek) mennyiségét.

Ennek hatására a megjelennek a levelekben található egyéb festékanyagok is (sárga, barna, narancs, vörös). A klorofil veszteség és más egyéb tényezők járulnak hozzá a levélhullás folyamatához.

No de elég a tudományból, a lényeg, hogy októberben tele van a kertünk falevelekkel. Mit tegyünk ezzel?

Lehullott őszi falevelek a gyepen.

3+1 ok, amiért össze kell gyűjteni a falevelet a gyepről

Tényleg össze kell gyűjteni a leveleket a gyepről ősszel? A rövid válasz: igen, össze kell szedni. Na de miért?

  • A lehullott levelek elveszik a fényt a fűtől, az nem kap elég napsütést a fejlődéshez, visszaszorul a fotoszintézis.
  • A gyakori csapadék, a magas páratartalom, valamint a reggeli/esti harmat folyamatosan nedvesen tartja a leveleket és az alatta lévő fűszálakat. Ez a nedves közeg melegágya a rothadásnak és a különböző gombás fertőzéseknek.
  • Az avar réteg alatt nem jár a levegő, befülled a pázsit.
  • Plusz tipp: néhány növény (pl. fehér akác, juhar, fenyőfélék, fekete dió) allelopatikus tulajdonsággal rendelkezik. Ezen növények bioreagensek kibocsájtásával „mérgezik” a körülöttük élő növényeket. Elhullajtott leveleik, rügyeik növekedésgátló mérget tartalmaznak, mely káros a gyep számára. Ezen mérgek kimosódnak a nedvesség és a csapadék hatására a szövetekből, mellyel a pázsitot mérgezik és annak növekedését visszafojtják.

Hogyan gyűjtsük össze a leveleket a legegyszerűbben?

A levelek összeszedése sosem kellemes feladat, főleg, ha egy hatalmas fa hullajtja a leveleit. Ne feledjük azonban, ez az ára annak, hogy az év másik felében árnyékot, megfelelő mikroklímát biztosít kertünk számára. Ne legyünk így restek elvégezni a munkát!

Mik a legegyszerűbb módjai a lehullott levelek összegyűjtésének?

Fűnyíróval való összegyűjtés

Járjuk át a területet a körkéses fűnyírónkkal, amellyel amúgy is a fűnyírásokat szoktuk végezni. Ebben az esetben mindenképp használjunk gyűjtő kosarat, mely az összeaprított faleveleket gyűjti majd.

A vágókés által összeaprított falevelek könnyebben fognak lebomlani a tél során, mivel így sokkal nagyobb felület áll a lebontó talajlakók, mikroorganizmusok rendelkezésére.

 

A fűnyíróval való összegyűjtés előnye a gyorsaság, valamint, hogy nem kell hozzá komolyabb fizikai munkát végezni, elég, ha csak végig toljuk a pázsiton a fűnyírót. Ezen kívül pedig csak bónusz, hogy nagy eséllyel mindenkinek van otthon egy erre alkalmas fűnyírója is, nem szükséges beruházni semmilyen kerti eszközre.

Falevelek összegyűjtése fűnyíróval.

Photo Credit

 

Lombszívó-lombfújó használata

Ezen kerti gépek alkalmazásával egy kupacba, vagy egyenesen a lombgyűjtő zsákba gyűjthetjük a lehullott faleveleket. Kicsit ugyan időigényesebb mint a fűnyíróval való összegyűjtés, azonban ehhez szükségünk lesz egy megfelelő kerti gépre.

A jó öreg lombseprű használata

Általánosságban mindenkinek van otthon egy lombseprűje, mellyel tökéletesen elvégezhető az avar összegyűjtése. Nem igényel pénzbeli befektetést, azonban ezért cserébe az időnkkel és energiánkkal fogunk fizetni. De ki az, aki nem szeret igazából a kertben tevékenykedni, nem igaz?

Mit kezdjünk az összegyűjtött falevelekkel?

Az összegyűjtött falevelek kezelésére több lehetőségünk is van.

„Fontos, hogy mindig próbáljuk meg a legkörnyezetkímélőbb megoldást választani a lehetőségeinkhez képest.”

  • Legjobb, ha komposztáljuk kertünkben az összegyűjtött leveleket. Erre érdemes kialakítani egy kisebb sarkot, ahova a szerves növényi maradványokat gyűjthetjük. A komposztálás során értékes humusz - termőföld képződik, mely kiválóan használható a veteményeskertben talajjavítás céljából a következő szezonban.
  • A pázsitról legyűjtött levelek egy részét mulcsként felhasználhatjuk talajtakarónak. Beteríthetjük vele pl. a bokrok alját, takarhatjuk a télre érzékeny növényeket. Az itt egyenletesen szét terített avar réteg tökéletes környezetet biztosít a sünök, gyíkok, kisebb állatok számára a tél során. A legjobb az lenne, ha a kertből származó levelek maradnának az udvarunkon, mellyel biztosíthatjuk a természetes körforgást.
  • Ha a komposztálás és máshova átcsoportosítás nem megoldható, zsákoljuk be a faleveleket és tegyük ki a kuka mellé. A zöldhulladék elszállítás ezt a városi komposztálóba fogja elszállítani, amiből értékes humuszt állítanak majd idővel elő.

Ne égesd el a faleveleket!

Nagyon fontos, hogy soha ne égessük el a faleveleket!

Az avar égetése törvényileg tiltott, mivel rengeteg káros anyag kerül így a levegőbe a nem tökéletesen végbement égés következtében!

Az avar és egyéb növényi hulladékok nedves, összetömörödött, nehezen égő növényi anyagok, így lassan, oxigénhiányosan füstölögnek. Ha kíváncsiak vagytok a Levegő Munkacsoport által írt összefoglalóra a kerti égetéssel kapcsolatban, olvassátok el az alábbi cikket. Sokat lehet belőle tanulni!

Akit érdekel kicsit jobban a komposztálás, nézze meg a Kreatív Farmer videoját, mely igen jól elmagyarázza a komposztálás folyamatát és lépéseit:

 

Előző Következő