MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Gyeptrágya választás helyesen – az éves tápanyag program

Gyeptrágya választás helyesen – az éves tápanyag program

Bármilyen kertről, sportpályáról, zöldterületről beszélünk, általánosságban nagy arányban tartalmaznak ezen területek pázsitféléket. A gyep hűti és párásítja a környezetünket, port köt meg, csökkenti az erózió mértékét. A zöld növény a fotoszintézis során oxigént állít elő, a levegő minőségre előnyösen hat.

Fontos azonban, hogy ezen fűfélék folyamatos tápanyag utánpótlást igényelnek speciális gyeptrágya (gyep műtrágya és/vagy szerves trágya) formájában. Bemutatjuk, mit is érdemes figyelembe venni az éves tápanyag utánpótlás megtervezésekor.

Ásványi műtrágya vagy szerves trágya?

Az ásványi műtrágyában levő anyagok a természetes környezetben megtalálhatóak, ezen természetes anyagokból készülnek és egy vegyi folyamat eredményeként állítják őket elő.

Ezen műtrágyák (gyeptrágya) használatakor az NPK (Nitrogén-Foszfor-Kálium) tartalomnak megfelelően visszapótlásra kerülnek az egyes tápelemek. Ezen alkotók közvetlenül felvehetőek a növény számára, azonnali hatást biztosítva, mivel nincs szükség azok átalakítására.

Ez első hallásra remekül hangzik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen gyep műtrágyák hosszan tartó használatakor folyamatosan romboljuk a talajéletet.

Használatával csak a növényt éltetjük, a talajt nem. Hosszan tartó alkalmazásával tönkre tesszük a talajban megbúvó mikrobiológiai élővilágot. Ezen parányi élőlények biztosítják a talaj termékenységét. A talaj a termékenységét csak úgy tudja fenntartani, ha biztosítjuk számára a szükséges szerves anyagokat, működhetnek mikroorganizmusok, optimálisak a kémhatásviszonyok.

Ha gyep műtrágyák használata mellett döntünk, érdemes kombinálni ezeket különböző szerves trágyákkal, huminsavakkal, talajkondícionálókkal is.

Szerves trágya és műtrágya alkalmazásával egyszerre segítjük az aktív talajélet megőrzését és a tápanyagok megfelelő arányú visszapótlását.

eurogreen lupigreen szerves trágya
EUROGREEN LUPIGREEN szerves trágya

A szerves trágyák növényi vagy állati eredetű széntartalmú anyagok. Szerves trágyák alkalmazásával nem fogunk azonnali, kiugró hatást elérni.

Ezen tápanyagok élénkítő hatásúak a talajéletre. A bennük megtalálható tápanyagok szén tartalmú szerves anyaghoz kötöttek. A növény számára azután válnak felvehetővé, hogy a talajban megtalálható parányi organizmusok lebontották őket.

Alkalmazásukkor kimosódás veszélye nem áll fenn. A szerves trágya hosszútávú kedvező hatást biztosít a talajéletnek és az abban fejlődő növényeknek egyaránt. Szerves trágya gyepben történő alkalmazása esetén ne tipikusan marha- vagy baromfitrágyára gondoljunk. Ma már elérhetőek granulált formátumú, könnyen kijuttatható pelletált/granulált készítmények is.

Általánosságban ezek a szerves hatóanyagú trágyák kisebb tápanyag mennyiséggel rendelkeznek, mint a kémiai úton előállított műtrágyák. Dózisa ennek megfelelően magasabb, kb. 30-70 g/m2.

Milyen a jó gyeptrágya?

Mit jelent az, hogy gyeptrágya (gyepen is használható trágya)? Mitől más ez, mint egyéb műtrágya fajták? Melyik a legjobb gyeptrágya?

Gyeptrágyák esetében a tápanyag arányok a gyep igényeihez vannak összeállítva, mely biztosítja az optimális tápanyag ellátást.

Gyeptrágyák alkalmazásával a növényt tápanyaggal látjuk el, bizonyos esetekben ezek különböző jótékony növényerősítő hormonokat is tartalmaznak (pl. PlantaCur® P56) az egészség megőrzése érdekében.

A fűtápokban megtalálható tápelemek burkoltan vannak jelen, ez időben szabályozott lebomlást jelent. Használata nem indukál csúcsnövekedést, igazodik a növény tápanyag felvételi dinamikájához.

Milyen gyeptrágyát válasszunk?

A különféle gyeptrágyák között nem egyszerű eligazodni. Érdemes legalább néhány évente elvégeztetni egy teljes talajvizsgálatot, mely megmutatja a talaj épp aktuális tápanyag ellátottságát. Ennek elvégzéséről és kiértékeléséről készült már egy írás, érdemes elolvasni ezt az éves tápanyag utánpótlás megtervezése előtt. Ha vizsgálatot nem végezünk el, csak ökölszabály szerint állapíthatjuk meg, mire is van szüksége a gyepünknek.

A gyep igénye elsősorban függ az aktuális állapotától, az évszaktól, időjárástól, vízellátástól. 

Mindenképpen a lassú lebomlású, 8-10 hét hatástartamú gyeptrágyák közül válasszunk.

Ezekből lassan oldódnak ki a tápelemek, hosszú időn keresztül egyenletes adagolva tudják felvenni azokat növényeink. A lebomlást gátló burkolat segítségével a tápanyagok kimosódása minimális. Másik alkalmazási előnye, hogy egyenetlen kiszórás esetén a gyep kiégésének veszélyét is csökkenti. Az EUROGREEN ásványi gyeptrágyák Poly Plus® lebomlást gátló burkolata kén tartalmú, ezzel is egyel több elemet pótlunk vissza növényeinknek az EUROGREEN gyeptrágyák használatával.

hosszú hatástartam
Forrás

 

 • Kék: ammónium-nitrát nitrogén szolgáltató képessége
 • Sárga: Hosszú hatástartamú ásványi trágya nitrogén szolgáltató képessége
 • Zöld: Növény nitrogénfelvételi dinamikája

Miért ne használjunk pétisót vagy ammónium-nitrátot fűre?

Pétisó vagy ammónium-nitrát használatával gyorsan oldódó tápelemként juttatjuk ki a nitrogént (N). Ezek a nitrogén műtrágyák vízben rendkívül jól oldódnak, így öntözés vagy természetes csapadék hatására gyorsan lemosódnak a talaj alsóbb rétegeibe, a gyökérzóna alá. Ennek köszönhetően a fű számára már nem lesznek felvehetőek, hamar bekerülnek a talajvízbe, roncsolva ezzel az élővilágot.

Ahogy a fentebbi képen is látszódik, nitrogén szolgáltató képessége sem megfelelő a növény számára. Pétisó használata erős csúcsnövekedést indukál, rengeteget kell majd nyírnunk a gyepet a túlzott vegetatív növekedés hatására.

Hátrányai közé tartozik az is, hogy tapasztalatlanabb kezekben igen könnyen okozhatunk túladagolást, égetést a gyepen. Ha nem vigyázunk és véletlenül valahova kicsit több kerül kiszórásra, hamar barnulásos-sárgulásos folt fogja jelezni, hogy hibát vétettünk.

A burkolt gyeptrágyák előnyei

 • tápanyag arányok a gyep igényeihez vannak igazítva
 • lassú, késleltetett lebomlás, egyenletes tápanyag utánpótlás
 • fokozott kioldódásnak köszönhetően nem mosódik ki a talajból és kerül a gyökérzóna alá
 • nem indukál csúcsnövekedést (kevesebb fűnyírás)
 • gyep kiégésének veszélye kicsi

burkolt műtrágya szemcse
Burkolt műtrágya szemcse

Az EUROGREEN gyeptrágyák

Az EUROGREEN-Tiszafa Kft. a német EUROGREEN GmbH. saját fejlesztésű termékeit forgalmazza. A gyeptrágyákra jellemző, hogy hatékonyan és gyorsan táplálnak, ahogy a gyepnek szüksége van rá.

Minden EUROGREEN gyeptrágya, amely karbamidot tartalmaz, ureáz gátlóval van ellátva, amely jelentősen megnöveli a nitrogén felhasználhatóságát a növények számára. Az illékony ammónia gáz jelentős csökkenése kisebb környezetterhelést jelent a gyep trágyázásakor, így a kijuttatott nitrogén teljes mennyisége rendelkezésre áll. Ezzel a fejlesztéssel egyedül állóak az EUROGREEN gyeptrágyák a piacon.

BASIC-Line gyeptrágya termékcsalád

Költséghatékony alternatíva azoknak, akik olcsóbban szeretnék elvégezni a gyepfelület fenntartást.

 • standard szemcseméret (Ø1-4 mm)
 • alacsonyabb árfekvés
 • 8-10 hetes hatástartamú, burkolt gyeptrágyák
 • alkalmasak sportpályák, parkok és házikertek tápanyag ellátására

EUROGREEN tavaszi burkolt műtrágya
EUROGREEN Rasen Plus gyeptrágya

TOP-Line gyeptrágya termékcsalád

Nagy igénybevételnek kitett és magas minőségű gyepfelületekre, PlantaCur® P56 növényerősítővel ellátva.

 • elite- vagy mini szemcseméret (Ø 0.5-2.3 mm)
 • egyenletesebb kijuttatás és fedettség
 • folyamatos és egyenletes tápanyagellátás
 • 8-12 hetes hatástartamú, burkolt gyeptrágyák
 • PlantaCur® P56 bio növényerősítő hormonnal (stressztolerancia, ellenállóképesség javítására)
Prémium kategóriás burkolt gyeptrágya
EUROGREEN High K P56 gyeptrágya
LUPIGREEN szerves trágya termékcsalád

Organikus-ásványi, hosszú hatástartamú NPK szerves gyeptrágya, a pázsit tápanyag visszapótlására.

 • 50% szerves anyag tartalom
 • kizárólag növényi eredetű forrásból származik
 • nem tartalmaz állati összetevőket, nincs kellemetlen szaga
 • serkenti a talajéletet
 • PlantaCur® P56 bio növényerősítő hormonnal (stressztolerancia, ellenállóképesség javítására)
 • Magnéziummal (Mg) és Vassal (Fe) kiegészítve a mélyzöld színű fű érdekében

EUROGREEN LUPIGREEN szerves trágya

Mennyi tápanyagra van szüksége a gyepnek?

Megfelelő kondíció elérése érdekében ismernünk kell a gyep éves tápanyag igényét.

Az éves szükséges tápanyag mennyiséget a talaj tápanyagtartalma, valamint a növény tápanyagigénye határozza meg.

A tápanyag igény minden növény esetében NPK hatóanyag gramm/m2-ben határozzák meg. Az éves hatóanyag szükségletet a használat módja, intenzitása, valamint a gyepfelület fajtaösszetétele határozza meg.

A fű éves tápanyagigénye

Gyep Nitrogén Foszfor Kálium Magnézium
Díszgyep* 10-25 4 10 2
Sportgyep** 15-25 5-10 10-15 2-3
Sportgyep*** 25-35 5-10 10-15 2-3
Golfgreen 30-40 5-10 15-20 2-3
Hatóanyag (g/m2)
(Mobil nézetben oldalra görgethető)

Megjegyzés:

 • * házi kert, park
 • ** közepes terhelés
 • *** erős terhelés
 • A mennyiségek akár +/- 50% mértékben is eltérhetnek a gyep korától ill. a talajtól függően.

Tavasszal, nyáron és ősszel más-más összetételű gyeptáp javasolható, mivel az évszak változásával a gyep igényei is változnak. A körülmények ismerete természetesen a termékek közötti választásban is fontos szerepet tölt be (talaj, tápanyag ellátottság, igénybevétel stb.). 

Házikerti gyep optimális tápanyag ellátása éves szinten 3-4 alkalommal történő gyeptrágyázással biztosítható.

Az ütemezés szerint a javasolt gyeptrágyák használatával biztosítjuk a gyep optimális tápanyag igényét.

A gyep trágyázása tavasszal

A tél elmúltával gyepünk színe általában halvány, sárgás színű. Ahogy éledezik a természet, márciustól májusig tartó időszakban beindul az erőteljes növekedés. Ez tekinthető a fű egyik növekedési maximumának.


Forrás

A tavasz beköszöntével igénylik ezen füves területek az első gyeptrágyázást.

Fontos, hogy ilyenkor nitrogén (N) túlsúlyos komplex trágyát alkalmazzunk!

A kijuttatás helyes sorrendje: fűnyírás, gyeptrágyázás, beöntözés.

Tipp: Az üde zöld színhez a zöld színtesteknek magnéziumra van szüksége, hogy kinője a gyepszőnyeg a téli fásultságot. Válasszunk olyan gyeptrágyát, amiben megfelelő mennyiségű Magnézium (Mg) is megtalálható.

Ha elhanyagoljuk a tavaszi gyeptrágya kijuttatást, akkor a legyengült, kiritkult gyepben könnyen felüthetik a fejüket különféle betegségek, valamint a gyomok is könnyen betelepedhetnek az állományba.

Tavaszi gyeptrágyák        

A gyep trágyázása nyáron

Nyár elején már a forró napokra készülünk, a növényeinknek kevesebb nitrogénra van szüksége.

Ilyenkor alkalmazzunk magasabb kálium (K) tartalmú gyeptrágyákat közepes nitrogén (N) tartalommal.

Ezzel felkészíthetjük a növény ellenállóképességét és erősíthetjük a stressztűrő képességét a meleg, száraz időszakokra.

Tipp: Igyekezzünk a folyamatos táplálásra, ne várjuk meg, amíg pázsitunk különféle hiánybetegségekkel reagál a tápanyag hiányra. Juttassuk ki a következő adag fűtápot még azelőtt, mielőtt az előző hatástartama a végéhez ért volna.

Nyári gyeptrágyák

A gyep trágyázása ősszel

Kora ősszel a melegek elteltével ismét növekedésnek szokott indulni a gyep, igényli a nitrogént. Ha szeretnénk javítani a gyep fagytűrő képességén, gombás megbetegedésekkel szembeni ellenálló képességén, érdemes olyan trágyát választanunk, ami magas kálium (K) tartalommal rendelkezik.

Ősszel a fű igényeit kiszolgálva érdemes közepes nitrogén (N) és magas kálium (K) tartalmú gyeptrágyát kijuttatni.

Ez megerősíti a szöveteket és sejtfalakat, ellenállóbbá teszi a gyepet a téli hideg időjárással és fagyokkal szemben.

Őszi gyeptrágyák

Éves tápanyag mintaterv házikertbe

Megpróbálok egy olyan általános ajánlást tenni, ami mindenki számára alkalmazható. Természetesen nincs olyan „általános tápanyagterv”, ami mindenkinek megfelelő lenne, ezért csak ökölszabályként szeretnék iránymutatást adni.

Általánosságban elmondható, hogy minimum 3 trágyázás kell ahhoz, hogy egész évben a gyep igényeinek megfelelően tápanyaggal lássuk el a növényt. A komplex gyeptrágya programot 1.000 m2 felületre kalkuláltam ki, ehhez képest mindenki viszonyíthat a saját kertje/területe alapján.

Olcsó műtrágya program gyepre – évi 3 alkalom

Ásványi fű műtrágyákból álló éves program. Célja, a megfelelő tápanyagok visszapótlása, minőségi gyeptrágyák alkalmazásával.

Minőségi és költséghatékony, olcsó gyepműtrágya fűre.

Figyelem! A kizárólag gyep műtrágyák használata károsítja a talajéletet! Érdemes emellé évente legalább egyszer magas szervesanyag tartalmú tápanyagot kijuttatni! Erre alkalmazhatunk pl. Biosol Forte-t vagy EUROGREEN Lupigreen vagy Rasacur termékeket.

A tápanyag program alkalmazásának költsége: bruttó 81 Ft/m2/év

Időszak Trágya Összetétel Dózis* N** P** K** Mg**
Március közepe RASEN PLUS 28-5-10-(2) 25 7 1.3 2.5 0.5
Június közepe BASIC NPK*** 20-5-8-(4) 25 5 1.3 2 1
Szept. közepe BASIC NK 15-0-20-(3) 25 3.8 0 5 0.8
Tiszta hatóanyag
összesen
15.8 2.6 9.5 2.3

(mobil nézetben a táblázat oldalra görgethető)
* g/m2
** g/év

*** Homokos talaj esetén érdemes a nyár elejére időzített trágyát magasabb kálium (K) tartalmú trágyára cserélni (pl. BASIC NK)

Árnyékos házikert fákkal

 

Profi tápanyagprogram gyepre, szerves trágyával kiegészítve – évi 4 alkalom

Ásványi műtrágyából és szerves trágyából álló éves program. Célja, hogy a megfelelő talajélet megőrzése mellett a gyep megkapjon mindent, amire szüksége van.

A kiegyensúlyozott tápanyag ellátás mellett éltetjük és megőrizzük talajunkat.

A tápanyag program alkalmazásának költsége: bruttó 144 Ft/m2/év

Időszak Trágya Összetétel Dózis* N** P** K** Mg**
Március közepe SPRING P56 25-5-9 25 6.3 1.3 2.3 -
Május közepe LUPIGREEN nyár*** 10-2-6-(1) 40 4 0.8 2.4 0.4
Augusztus eleje BASIC NPK 20-5-8-(4) 25 5 1.3 2 1
Szeptember vége LUPIGREEN ősz 6-2-12-(1) 40 2.4 0.8 4.8 0.4
Tiszta hatóanyag
összesen
17.7 4.2 11.5 1.8

(mobil nézetben a táblázat oldalra görgethető)
* g/m2
** g/év

*** Homokos talaj esetén érdemes a nyár elejére időzített trágyát magasabb kálium (K) tartalmú trágyára cserélni, pl. LUPIGREEN ősz

Az említett trágyák (kivéve Basic NPK) mind PlantaCur® P56 növényerősítő hormonnal vannak ellátva. Alkalmazása elősegíti a növény természetes védekező rendszerének erősítését, valamint a gyep rugalmasságát jelentősen növeli a különféle stressz tényezőkkel (hőség, szárazság, fagyok) szemben.

Tápanyag program robotfűnyírós kertekbe

Ha a kertünkben robotfűnyíró tevékenykedik és végzi el a fű nyírását, körültekintőnek kell lennünk az éves tápanyag program megválasztásánál.

A robotfűnyírók ismérve, hogy

 • gyakran, de keveset vágnak a fűből (csupán 1-2 mm)
 • mulcsozva apróra aprítják a fűnyesedéket, ezzel tápanyagot juttatnak vissza
 • nem érdemes nagy dózisú nitrogént (N) kijuttatni, mivel ez csúcsnövekedést indukál
Robotfűnyíró füvet nyír egy szép kertben

Ha azt gondoljuk, hogy a több, minden esetben jobb, tévedünk. Ez kifejezetten igaz robotfűnyírók alkalmazásakor. A gyakori vagy helytelen trágyázás nitrogén (N) túlsúlyt jelenthet, mely nagy mértékű levélnövekedést indukál. Ezt kifejezetten érdemes robotfűnyírók alkalmazásakor elkerülni.

Robotfűnyírók alkalmazásakor használjunk magasabb kálium (K) és magnézium (Mg) tartalmú trágyákat.

Itt fokozottan igaz, hogy a szerves trágyák használata előnyt jelent, mivel a sok apró fűnyesedék lebontásához aktív talajéletre van szükség. Ellenkező esetben a nyesedék vastag filc réteget képezhet, mely idővel gombás betegségek meleg ágyává válhat.

A tápanyag program alkalmazásának költsége: bruttó 96 Ft/m2/év

Időszak Trágya Összetétel Dózis* N** P** K** Mg**
Március közepe LUPIGREEN tavasz 10-1-4-(1) 40 4.4 0.4 1.6 0.4
Június eleje EUROSPORT NK P56 17-0-22-(3) 25 3.4 - 4.4 0.6
Szeptember eleje LUPIGREEN ősz 6-2-12-(1) 40 2.4 0.8 4.8 0.4
Tiszta hatóanyag
összesen
10.2 1.2 10.8 1.4

(mobil nézetben a táblázat oldalra görgethető)
* g/m2
** g/év

 Az említett trágyák mind PlantaCur® P56 növényerősítő hormonnal vannak ellátva. Alkalmazása elősegíti a növény természetes védekező rendszerének erősítését, valamint a gyep rugalmasságát jelentősen növeli a különféle stressz tényezőkkel (hőség, szárazság, fagyok) szemben.

A Lupigreen 50 % szerves anyag tartalmú trágyák ezen kívül magnézium (Mg) és vas (Fe) tartalmuknak köszönhetően biztosítják a mély, zöld színt. A tápanyag program magas kálium (K) tartalma kitűnő szárazság és hőmérséklet tűrést eredményez – legyen szó kánikuláról vagy fagyos téli napokról.

Tápanyag mohás kertekbe

A moha és a gyep eltérő igényekkel rendelkezik. Ha a kertünkben moha üti fel a fejét, megszüntetéséhez az okokat kell először elhárítanunk. Mik is ezek?

 • árnyékos élőhely (északi, keleti tájolás)
 • nedves környezet (túlöntözés, túlzott csapadék, pangó víz)
 • rossz vízelvezetés
 • kötött, tápanyaghiányos talaj
 • savanyú, alacsony pH-jú talaj

A moha kiirtásához nem elég, ha csak moha ellenes szereket használunk. Fontos, hogy a kiváltó okokat minimalizáljuk és ezek mellé használhatjuk a magas vasszulfát (Fe) tartalmú termékeket.

moha a fűben közelről
Forrás

Ilyen speciál trágya az EUROGREEN kínálatában a Ferroquick magas kálium tartalmú műtrágya 7 + 0 + 15 (+4+13) + 8% Fe. Alkalmazásával egyszerre valósul meg a gyep tápanyag utánpótlása és a moha kiirtása.

Figyelem! Kiszórásakor, ha díszburkolatra kerül, azonnal mossuk le, mivel elszínezheti azt!

Hosszú távon azonban a megelőzésre kell fókuszálni. Ennek érdekében használjunk például Amalgerol talaj kondicionálót. Alkalmazásával javíthatjuk a talaj szerkezetét, bővítjük a hasznos mikroorganizmusok számát. A porózusabb talajszerkezetnek köszönhetően javulni fog a talaj vízelvezető képessége, ez nem fog kedvezni a moha életterének és idővel visszaszorul. 

Tápanyag fűmag vetéshez vagy gyepszőnyeg telepítéshez, foszfor hiányos területekhez

Gyepszőnyeg telepítéskor, füvesítéskor vagy foszfor hiányos területeken használjunk magas foszfor (P) tartalmú gyeptrágyát.

Ez elősegíti a növény gyors gyökérfejlődését, valamint meggyorsítja a növekedést. Gyepszőnyeg telepítés esetén segíti a gyökérregenerációt és az első kezdeti nehéz időszakban zavartalan fejlődést tesz lehetővé a frissen leterített gyepszőnyeg számára.

Az EUROGREEN kínálatában megtalálható egy BASIC és egy TOP-Line kategóriás starter műtrágya, mely 100%-osan kielégíti az igényeket.

Előző Következő