MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Őszi gyeptrágya választás és a gyep téli felkészítése

Őszi gyeptrágya választás és a gyep téli felkészítése

Az ősz végéhez közeledve is fontos tennivalók sorával nézünk szembe, ha a pázsitunk fenntartására gondolunk. A nappalok rövidülésével és az átlaghőmérséklet csökkenésével fokozatosan hagyjuk a hátunk mögött a gyep számára optimális időjárást.

Ez a gyep növekedési intenzitásán is meglátszik, immár nem olyan erőteljes a vegetatív növekedés, nem kell annyiszor füvet nyírnunk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy itt a szezon vége. Ilyenkor kell ugyanis elvégezni a gyep téli felkészítését, feltölteni a tápanyag raktárait. Most bemutatjuk, melyek azok az őszi gyeptrágyák, amelyek a téli felkészítést segítik.

Ha igazán szép gyepet szeretnénk tavasszal, biztosítsuk ősszel a pázsitunk számára a megfelelő tápanyagutánpótlást, mellyel megalapozhatjuk a jövő év sikerét!

Kálium, mint elem a periódusos rendszerben, az őszi felkészítő trágyák fő alkotója.

Miért kell őszi felkészítő gyeptrágyát használnunk?

Ugyan a kellemes indián nyár az előjelzések alapján kitart még 1-2 hétig, azonban pont ilyenkor kell időt szakítanunk a kálium túlsúlyos trágyák kijuttatására. Feladatunk ilyenkor, hogy a szezon utolsó heteiben:

 • megerősítsük a gyepállomány szöveteit
 • a gyorsan felvehető kálium szabályozza a növény sejtjeinek vízháztartását és elősegíti a tartalék tápanyagok raktározását
 • növeljük az növényzet stressztűrő képességét a hideg, zord időjárással szemben

Fontos, hogy az őszi - téli felkészítő trágyákat NE akkor szórjuk ki, amikor már leállt a vegetáció és elérkeztek a fagyok.

Ebben az esetben a növény nem fogja tudni már hasznosítani a tápanyagot, a téli csapadék egyszerűen csak ki fogja mosni az alsóbb talajrétegekbe, ahol ez már nem lesz felvehető a gyep számára.

Ha a nagykönyvben megírtak szerint elvégeztük a kora őszi (augusztus vége – szeptember eleje) gyepfelújítást és/vagy kiszórásra került a közepes adag nitrogénes fenntartó trágya, a gyepünk valószínűleg igen jó kondícióba került mostanra.

Október közepére - végére azonban lassan lecseng a nitrogénes fenntartó gyeptrágya hatása, optimális ilyenkor kiszórni a káliumban gazdag őszi - téli felkészítő trágyát. Ekkor még lesz ideje a pázsitnak felvenni a káliumot és beépíteni a sejtfalakba.

Melyik őszi gyeptrágyát válasszuk?

Az EUROGREEN kínálatában többféle árfekvésű és tápanyagtartalmú gyeptrágya található, mely minden igényt és körülményt kielégít. Legyen szó ásványi vagy szerves tápról, BASIC vagy TOP line kategóriáról, nálunk biztosan megtalálod, amire szüksége van a pázsitodnak. 

EUROGREEN SPORT K PLUS

Ár-érték bajnok őszi műtrágya, melyet kis költségvetésű kertfenntartáshoz ajánlunk. Benne van minden, amire a gyepnek az őszi-téli felkészítés során szüksége van. Ez a magas kálium tartalmú műtrágya extra magnéziummal van kiegészítve, mely elősegíti a mély zöld szín kialakulását.

 • Tápanyag összetétel: 13-3-22(+2MgO)
 • Hatástartam: 2-3 hónap
 • Kijuttatási dózis: 20-40 g/m2

EUROGREEN EUROSPORT NK P56

TOP-line kategóriás hosszú hatástartamú NK gyeptrágya, PlantaCur® P56 bio növényerősítővel kiegészítve. A Sport K Plus gyeptrágyához képest több nitrogén hatóanyag és bio növényerősítő található meg benne, mely erősíti a növény természetes védekező rendszerét, növeli a gyep stressztűrő képességét.

 • Tápanyag összetétel: 17-0-22(+3MgO)
 • Hatástartam: 3 hónap
 • Kijuttatási dózis: 20-40 g/m2

EUROGREEN BASIC K

Speciális gyeptrágya, mely csak káliumot, magnéziumot és ként tartalmaz. Alkalmazását akkor ajánljuk, ha:

 • nagyobb adag nitrogéndús trágya lett kijuttatva kora ősszel
 • ha a nitrogén dús trágya kiszórására csak késő ősszel került sor

Ilyen esetben semmiképp nem ajánlott olyan téli felkészítő trágya alkalmazása, amiben van extra nitrogén!

A korábban kijuttatott nagy mennyiségű nitrogén az erős növekedés hatására elvékonyította a sejtfalakat, ennek ellensúlyozására szükséges kijuttatni a nagy arányú káliumot, hogy megerősítsük azt.

Ha ezt nem tesszük meg, nagy eséllyel a tél során különböző gombás betegségek (pl. hópenész, fuzárium, stb.) fogják felütni a fejüket. A BASIC K műtrágyában található 22 % kálium ellensúlyozza a korábban kijuttatott nitrogén többletet, a 12 % magnézium tartalom pedig igazi mély zöld színt fog adni a pázsitunknak.

 • Tápanyag összetétel: 0-0-22(+12MgO)
 • Hatástartam: gyorsan ható
 • Kijuttatási dózis: 15-25 g/m2

 

EUROGREEN HIGH K P56

Az EUROGREEN HIGH K Igazi nagyágyú a téli felkészítő gyeptrágyák sorában. Ez a TOP-line kategóriás gyeptrágya elite granulátummal (0.5-1.2 mm) és ezáltal rendkívül jó szórási tulajdonsággal rendelkezik. Különlegessége, hogy a PlantaCur® P56 bio növényerősítőn kívül megtalálható az összes fontosabb mikro- és mezoelem is benne, mely kielégíti a legtápanyaghiányosabb gyepek igényét is.

 • Tápanyag összetétel: 12-0-25(+4MgO)+Fe,Mn,B,Cu,Zn
 • Hatástartam: 3 hónap
 • Kijuttatási dózis: 20-30 g/m2

EUROGREEN LUPIGREEN Ősz P56

A LUPIGREEN szerves-ásványi gyeptrágyacsalád egy kizárólag növényi eredetű, magas szerves anyag tartalommal rendelkező tápanyagforrás, PlantaCur® P56 bio növényerősítővel, magnéziummal és vassal kiegészítve. A pázsit számára optimális tápanyag arányoknak köszönhetően egyszerre valósul meg a tápanyagutánpótlás és a talajélet megőrzése, éltetése.

 • Tápanyag összetétel: 6-2-12(+1MgO)+Fe
 • Szervesanyag tartalom: 50%
 • Hatástartam: 3 hónap
 • Kijuttatási dózis: 50-80 g/m2
EUROGREEN LUPIGREEN szerves gyeptrágya granulátum


Gyeptrágya egyenletes kiszórása

Nagyon fontos, hogy a granulátumokat egyenletesen juttassuk ki a területre.

SOHA NE KÉZZEL SZÓRJUK A GYEPTRÁGYÁT!

Ha mégis így tennénk, jutalmunk garantáltan csíkos, egyenetlenül fejlődő, esetleg kiégett gyep lesz. Gondolom ezt senki sem szeretné?

A kézi kiszórás helyett alkalmazzunk röpítőtárcsás szórókocsit vagy kézi szórót. Ezzel egyenletesen kijuttathatjuk az előre kimért gyeptrágya mennyiséget. A terület méretétől függően választhatunk többféle kapacitású szórót, melyet webshopunkon megtekinthettek.

Előző Következő