MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Őszi gyepfelújítás és gyepregeneráció a kertben

Őszi gyepfelújítás és gyepregeneráció a kertben

Hogyan lehet csodaszép gyep a kertünkben egy hónap alatt? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mik az őszi gyepfelújítás és gyepregeneráció lépései, pontról pontra. Ha követed a lentebb leírt trükköket, garantáltan nem marad siker nélkül a fáradozásod!

Gyepszellőztetés ősszel

Ha tavasszal nem végeztük el a gyepszellőztetést, mostanra nagy valószínűséggel egy vastagabb filc réteg alakult ki a talaj és a fű gyökérzónája felett. Ez többnyire az elhalt, még le nem bomlott növényi maradványokból és fűnyesedékből áll, mely, ha túlságosan vastag (kb. 1-1.5 cm-nél vastagabb), megakadályozhatja a víz és a levegő talajba jutását, valamint a tápanyagok felszívódását.

A gyepfilc jelenléte azonban kis mértékben hasznos, mivel mulcsként védi a talajt a kiszáradástól, valamint szabályozza annak hőháztartását.

Ezen felül néha a gyepünknek is szüksége van néha a megújulásra, csak úgy, mint más növényeknek. A gyepszellőztetéssel lényegében egy mesterséges megújulást indukálunk a pázsitban, megfiatalítjuk az állományt.

Van néhány dolog azonban, amit fontos észben tartanunk, ha szeretnénk a gyepszellőztetést ősszel elvégezni.

 • Csak a kíméletesebb, rugós szellőztető betétet használjunk, semmiképp sem késest. A tél közeledtével nem szabad drasztikus beavatkozást végezni, máskülönben nem fog megtörténni a gyep teljes regenerációja a hideg időjárás beállta előtt.
Rugós gyepszellőztető kazetta
EUROGREEN UV-P Profi gyepszellőztető rugós adapter
 • Érdemes egybekötni az őszi gyepszellőztetést a felülvetéssel, mellyel sűrűbb gyepállományt tudunk létrehozni.
 • A gyepszellőztetés utáni regenerálódás elősegítése érdekében nagyon fontos a megfelelő tápanyag kijuttatás.
 • Opcionális lépésként elvégezhetjük kertünk lyuggatását és homokszórást is, mellyel javíthatjuk a talaj vízelvezető képességét és egyenletesebb szinteket alakíthatunk ki a kertünkben.

Mikor végezzük el a gyepszellőztetést és az őszi gyepfejújítást?

A kora őszi renováció optimális ideje augusztus vége/szeptember eleje - ahogy ez a nevéből is sejthető volt.

Fontos, hogy a gyepszellőztetés minél hamarabb elvégzésre kerüljön, hogy legyen ideje a tél beállta előtt megújulni a pázsitunknak.

Ha az őszi gyepfelújítással megcsúszunk, és a meglévő gyep regenerációjára nem kerül sor időben (pl. csak október közepén-végén), nagy eséllyel nem fog tudni megújulni a növényzet. Ilyen esetben gyengébb immunrendszerrel, sérülten fog a fű a télbe menni, mely nem szerencsés.

Természetesen vannak olyan évek, amikor még november közepén is 15 fokok vannak, azonban érdemes nem erre alapozni, és elvégezni a munkálatokat időben.

Tényleg kell ősszel gyepet szellőztetni? Vizsgáljuk meg a talajt!

Csak akkor végezzük el a gyepszellőztetést, ha arra tényleg szükség van.

Nem kell mindenáron gyepet szellőztetni, csak azért, mert minden Facebook csoportban ezt írják! Csak indokolt esetben végezzük ezt el a gyepszellőztetést.

Na de hogyan is tudjuk, hogy indokolt elvégezni ezt a munkafolyamatot? Vágjunk nyugodtan ki késsel egy kockát a talajból, és vizsgáljuk meg.

Gyepfilc réteg megállapítása a gyepben

Ha a talaj feletti filc réteg vastagsága meghaladja az 0.5-1 centit, akkor végezzük el a szellőztetést. Hacsak néhány mm a gyepfilc vastagsága, még várhatunk nyugodtan a szellőztetéssel.

Túl gyakori gyepszellőztetés hátránya

Mint említettem, a gyepfilc réteg egy bizonyos mértékig kifejezetten előnyös (kb. max 0.5 cm). Takarja a talajfelszínt, csökkenti a párolgást, szabályozza a talaj hőháztartását. Azonban egy dolgot vegyünk figyelembe.

Minden egyes gyepszellőztetés során, apró kis barázdákat vágunk a talajfelszínbe, mely tökéletes melegágya a gyommagvaknak is.

Ne lepődjünk meg, ha egy mélyebb tavaszi késes gyepszellőztetést követően hatalmas gyomfertőzéssel nézünk szembe! (pl. talpas muhar, pitypang, egynyári perje stb.)

Őszi gyepszellőztetés előnyei

 • Szabad utat nyitunk a téli csapadéknak és a tápanyagoknak, ezzel serkentve a vegetatív növekedést, gyökérképződést
 • Eltávolíthatjuk az árnyékosabb-nedvesebb részekről a megtelepedett mohát (azonban ez csak tüneti kezelés, a moha teljes kiírása egy nagyobb lélegzetvételű folyamat, erről majd később fogunk írni)
Moha a gyepben a rossz vízelvezetés következtében
moha a gyepben
 • Teret adunk a felülvetés során kiszórt fűmagoknak, mellyel dúsíthatjuk és/vagy átalakíthatjuk a gyepállományt
 • Az őszi gyepszellőztetés előnyösebb a gyommagvakkal szemben, ugyanis ilyenkor kevesebb agresszív gyom fog kicsírázni

A gyepszellőztetés mikéntjébe most nem mennénk bele, azonban megnézhettek erről egy nagyon jó videot az alábbi linken Ricsitől, az EZ CSAK GYEP youtube csatorna készítőjétől:

 A munkafolyamat végeztével ne ijedjünk meg, ha kertünk ebben az állapotban rosszabbul néz ki, mint amikor belefogtunk a renovációba. Ez ilyenkor természetes. Gondoljunk csak bele, hogy néz ki egy bokor a metszés után. A növekedés ott is csak azután fog megindulni, miután megkopasztottuk a növényt. :)

A gyep felülvetése ősszel

A gyepszellőztetéssel eltávolítottuk kertünkből a nem kívánatos gyepfilcet (és esetlegesen a mohát), valamint egyúttal előkészítettük a kis barázdákat a fűmag fogadására. Ez a lépés ugyan opcionális, de erősen ajánlott az őszi renováció során.

A felülvetés előnye, hogy dúsíthatjuk az állományt, ezzel sűrűbb, esztétikusabb pázsitot varázsolhatunk.

Milyen fűmagot használjunk az őszi felülvetéshez?

A felülvetés során lehetőségünk van a kertünkben található állomány fajtaösszetételét megváltoztatni bizonyos mértékben.

Például, ha szárazságtűrő mediterrán gyepet szeretnénk a kertünkben, amit keveset kell öntözni, lehetőségünk van ilyenkor nádképű csenkeszt tartalmazó fűmagkeverékkel elvégezni a felülvetést. Ez a lépés csupán opcionális, de a lehetőség adott ilyenkor.

Ha elégedettek vagyunk a kertünkben található fűmagkeverékkel, érdemes azonos keverékkel elvégezni a felülvetést. Ebben az esetben nem lesznek szín- és levélzetbeli eltérések a már beállt gyepállományhoz képest.

Ajánlott EUROGREEN fűmagkeverékek felülvetéshez

Eurogreen Rasana Sport taposástűrő fűmagkeverék

A felülvetés lépései

 • A gyepszellőztetést követően gyűjtsük össze az elhalt fűszálakat, amik kidolgozásra kerültek a gyepből. Ezt legegyszerűbben a körkéses fűnyírónkkal tehetjük meg, mely a gyűjtőkosárba fogja összegyűjteni a nyesedéket. Ha nem áll rendelkezésre gyűjtőkosaras fűnyíró, összegyűjthetjük a nyesedéket egy széles lombseprűvel is.
 • Mérjük ki a megfelelő mennyiségű fűmagot. Felülvetésnél használjunk az új vetési dózishoz képest 2/3-ad mennyiséget.
 • Juttassuk ki egy röpítőtárcsás szóróval egyenletesen a fűmagot. Érdemes nagy átfedéssel, apróbb dózissal többször is hosszában-keresztben átjárni a területet. Tegyük ezt addig, amíg az előre kimért fűmag mennyiségét ki nem juttattuk.
 • Célszerű elvégezni ilyenkor a kopár foltok felülvetését is, mely lehet akár egy kutyapisi, mohás folt vagy a nyárra kitelepített medence következménye is.
 • Ehhez egy lombseprűvel távolítsuk el az elhalt növényi maradványokat, majd lazítsuk meg a talaj felső rétegét
 • Szórjuk ki egyenletesen a fűmagot a kopár foltra
 • A fűmag elszórását követően be kell dolgozni azt a talajba, esetleg kis homokkal vagy tőzeggel elvégezni a magtakarást. A tőzeg jó nedvtartó képessége elősegíti majd a csírázást, nagyobb eséllyel fog kikelni az így elvetett fűmag.
Kopár foltban csírázó fűmagok
Felülvetett kopár foltban kelő fűszálak

Milyen gyeptrágyát használjunk kora ősszel?

A gyepfelújítás következő lépése a megfelelő tápanyagutánpótlás.

Ne feledjük, hogy a gyepszellőztetés után regenerálódásra van szüksége a gyepfelületnek, melyet csak megfelelő tápanyagutánpótlással lehet elérni.

Tápanyagutánpótlás nélkül a megbolygatott gyepállomány nem fogja tudni benőni a rendelkezésre álló teret, nem fog új hajtásokat növeszteni és nem fog tudni megújulni.

A cél a vegetatív növekedés (azaz zöldlevél növekedés, bokrosodás). Ha időben elvégezzük az őszi renovációt, akkor augusztus végén – szeptember elején nyugodtan kiszórhatunk egy közepes adag (EUROGREEN műtrágya esetén kb. 15 gramm/m2) nitrogénes fenntartó trágyát.

Mivel relatíve kis dózisról beszélünk, érdemes ilyenkor mini vagy elite szemcseméretű (0.5-1.2 mm) gyeptrágyát választani, melyben megtalálható magnézium (Mg) és vas (Fe) is. Kiváló választás erre az EUROGREEN GREENSPEED P56 gyeptrágya, mely 6-8 hetes hatástartamával és mikro- és mezoelem tartalmával segíti elő a mihamarabbi regenerációt.

 GreenSpeed gyep műtrágya gyors zöldítéshez

EUROGREEN GreenSpeed P56 gyeptrágya

Ezen gyeptrágyák alkalmazásával elősegítjük a levélképződést, így a gyep könnyen kiheveri majd a gyepregeneráció fáradalmait. Két-három héttel a renováció után rá se fogunk ismerni a kertünkre, hatalmas változások fognak ezalatt a rövid idő alatt lezajlani.

Ha csak ásványi műtrágyát szórtunk ki a kertünkbe érdemes gondolnunk a talajélet egyensúlyára is. Alkalmazzunk ilyenkor Amalgerol talajkondícionálót, tavasszal pedig indítsuk a szezont a szerves TERRACUR talajaktivátorral!

 Friss kelésű fűszálak látszódnak a felülvetett gyepen

Nagyon fontos! Ha az őszi gyepfelújítást csak októberben végezzük el és kicsúszunk az optimális szeptember elejei időablakból, akkor már ne használjunk nitrogén túlsúlyos fenntartó gyeptrágyát. Ekkor már csak kálium túlsúlyos őszi-téli felkészítő trágyát szórjunk ki.

Ajánlott ásványi őszi gyeptrágyák (kora őszre)

Ajánlott szerves őszi gyeptrágyák (kora őszre)

Ajánlott gyeptrágyák késő őszre

Akkor használjuk ezeket a őszi-téli felkészítő trágyákat, ha a gyepfelújítással vagy a nitrogén túlsúlyos tápanyag utánpótlással kicsúsztunk az optimális szeptember elejei időablakból. Ezen gyeptrágyák alkalmazása már téli felkészítésnek számít, melyről bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashattok.

Homokszórás

Újabb opcionális tétel az őszi gyepregeneráció során a gyepfelület homokszórása. Miért jó a homokszórás?

 • javítja a talajszerkezetet és a légcserét, ezáltal a vízelvezetést is
 • kis felületi mélyedések kiegyenlítődnek
 • a feltalaj szárazabb lesz (moha gátló hatás)
 • segíti a gyepfilc gyorsabb lebontását
 • segíti a felülvetés során kiszórt magok takarását
 • talajfertőtlenítő kiszórása esetén betakarja a granulátumot

 Pázsit homokszórása és egyengetése célszerszámmal

Credit: Perfect Green

Homokszórásra használhatunk mosott folyami- vagy bányahomokot, vagy térkőhomokot. A lényeg, hogy ne sárga homokot használjunk, mivel abban sok agyag részecske található, mellyel pont ellentétes hatást érünk el, mint amit szerettünk volna.

Kijuttatása 2-5 mm/m2 mennyiségben ajánlott. Kijuttatás után egy szintezővel húzzuk szét a homokot, hogy az a fűszálak közé jusson és beperegjen a levelek közé.

A tápanyag és homok kiszórását követően az utolsó lépés a kert beöntözése, mely megindítja a fűmag csírázását és bemossa a talajba a szükséges tápanyagokat. Ne feledjük, hogy a fűmag csírázása alatt (felülvetést követő 1-2 hét) tartsuk folyamatosan nedvesen a gyepállományt, ne szakadjon meg a kelés folyamata.

Előző Következő