MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Nyári gyepszőnyegezés kockázatai - Ha mégis vállaljuk, hogyan csináljuk?

Nyári gyepszőnyegezés kockázatai - Ha mégis vállaljuk, hogyan csináljuk?

Füvesítéssel szemben a gyepszőnyegezés előnye, hogy időjárás függvényében kora tavasztól késő őszig fektethető. Vannak azonban kritikus időszakok, amikor a gyepszőnyegezés kockázati tényezői megsokszorozódnak, tipikusan ilyen időszak a huzamosabb ideig fennálló kánikula és szárazság.

A kánikulai 30-35 °C meleg mellett a magas UV sugárzás a közvetített energiája által irendkívül káros a gyep számára. Ebben az időszakban a gyepszőnyeg fektetése óriási szakmai felkészültséget, rutint és bátorságot igényel.

UV sugárzás változása egy átlagos nyári nap

Óra Hőmérséklet Napsugárzás
intenzitás
UV index
10:00 25 °C 788 W/m2 5,6
erős
11:00 28 °C 887 W/m2 7,2
nagyon erős
13:00 29 °C 948 W/m2 8,2
extrém
14:00 30 °C 926 W/m2 7,8
nagyon erős
15:00 30,1 °C 846 W/m2 6,5
erős
17:00 30,2 °C 573 W/m2 3
mérsékelt

Élő anyag lévén a gyepnek is megterhelő ez az időszak, mely stresszt fokozzuk a felszedéssel, szállítással, új helyre telepítéssel. Ez a kockázat növekszik a nem megfelelő, szakszerűtlen kezeléssel, melynek következménye szinte biztosan a gyep súlyos károsodása.

Gyepszőnyegezés nyáron, és ezek fontos lépései 

Ha mégis vállaljuk, hogy nyári kánikula idején gyepszőnyegezünk, a következő alapvető dolgokra fokozottan ügyeljünk:

 1. készítsük elő gondosan a területet előre (talajfertőtlenítés talajlakó kártevők-totális gyomirtás évelő egyszikű gyomok ellen)
 2. gondoskodjunk a megfelelő öntözés lehetőségéről, vízmennyiségről (tömlő, kézi zuhanyrózsa)
 3. a megrendelt gyepszőnyeget a felszedés után mielőbb szállítsuk, ponyvás vagy zárt járművel, hogy a tűző napfénynek és a menetszélnek ne legyen kitéve – menetszél kiszárítja a gyepet, nyitott autón ponyvával takarjuk
 4. a terméket megérkezése után azonnal építsük be (árnyas helyen tartsuk beépítésig)
 5. fektetés előtt alkalmazzunk indító műtrágyát EUROGREEN Basic Start
 6. gyepszőnyeg fektetésénél ügyeljünk a tekercsek pontos, zárt illesztésére, és a megfelelő talajkontaktus kialakítására
 7. fektetést követően lombseprűvel az elfeküdt fűszálakat ellentétes irányban gereblyézzük át
 8. fektetés után a belocsolást minden esetben kézi zuhanyrózsaszerű öntözéssel végezzük (15 liter/m2), különösen figyelve a fugákra, szélekre
 9. fektetést követően a területet ne hagyjuk magára, ellenőrizzük, szükséges lehet egyes helyeken a kézi rálocsolás
 10. 2-3 hétig akár napi többszöri öntözés is szükséges lehet
 11. első nyírás fektetés után egy héttel

A helyes öntözés gyepszőnyeg fektetésekor

A nyári kánikulai körülmények közötti gyepszőnyegezésnél különösen sarkalatos kérdés az öntözés. A bőséges és rendszeres vízellátás ebben a periódusban létszükséglet a gyep számára.

A megfelelő eredmény elérése érdekében a frissen fektetett gyepszőnyeget először kézzel öntözzük be, árasztásos jelleggel (15 l/m2), zuhanyrózsa szerű öntözőfejjel. Ellenőrizzük, hogy az öntözés egyenletesre sikerült-e, nehogy a területen száraz vagy vízállásos foltok maradjanak. Fokozottan ügyeljünk az illesztések és a gyepszőnyeg szélek megfelelő vízellátására.

A fektetést követő 2-3 hétben napi 1 alkalommal bőséges beöntözés javasolt, ami kiegészíthető 2-3 hűsítő, permetező öntözéssel. Ezután az automata öntözőrendszert állítsuk át, ne locsoljon napi szinten. A gyep napi vízigényét mely hőmérséklet függvényében 2-7 l/m2 célszerű nagyobb vízadagokban, heti 3 alkalommal kijuttatni.

Ezzel nem teremtünk állandó nedves, párás környezetet, amely a gombák szaporodásának rendkívül kedvező ill. a gyökérzóna sem csak a felső talajrétegre korlátozódik.

Az állandó, meleg, párás környezet a kalapos és egyéb gombák gyorsan szaporodásának indulnak, valamint az egyszikű gyommagvak a számukra kedvező körülmények közt intenzíven csíráznak, robbanásszerű növekedésnek indulnak

Helyes öntözés technika, ha hajnali, kora reggeli órákban, szélcsendben, megfelelően beállított szórófejekkel történik az öntözés.

„Dry patch”- száraz folt jelenség

Megfigyeléseink, tapasztalataink szerint előforduló jelenség a korlátozott vízbefogadás miatti száraz foltok kialakulása. Egyes helyeken, foltokon kialakuló felületi feszültség hatására a kijuttatott víz nem tud bejutni a talajba, szinte lepereg a felületről. Ezeken a helyeken a vízhiányos állapot miatt száraz foltok alakulhatnak ki. A megfelelően megválasztott vízporlasztással elkerülhető. A túl finom szemcsék ill. a túl nagy szemcsék sem szerencsések, ezeken a helyeken a kézi zuhanyrózsával történő öntözés vezethet eredményre.

Szárazsági tünetek, szimptómák

Vízhiány esetén a lankadás kezdeti tünete, hogy a levél elkezd pödrődni, szélei befelé kunkorodnak, színe kékes-szürkéssé változik. Ebben az állapotban, amennyiben zuhanyrózsaszerű szórófejjel rálocsolunk 1 órán belül, megszívja magát és visszatér élénk zöld színe. Ha ezzel késlekedünk 12-24 óra múlva kapja meg a szükséges vízmennyiséget, akkor jelentősen károsodik gyepünk.

Hősokk, kiégés

Déli fekvésű támfalak, házfal közvetlen közelében lévő gyep a visszavert magas hőmérsékletet nem bírja, a fű hősokkot kap, kiég. Jobb választás, ha ilyen helyekre kavicságyat vagy cserjefoltot telepítünk.

Helytelen öntözés okozta kiszáradás

A szakszerűtlen kivitelezés, helytelen öntözés eredménye a kiszáradás. Az illesztések, a szélek a kritikus területek, itt fokozottan gondos beöntözés szükséges.

Kánikulai körülmények közötti gyepszőnyegezést megfelelő előkészülettel, munkaszervezéssel és szakmai felkészültséggel végezzünk! Gyepünk a gondos ápolást, gondozást meghálálja.

Előző Következő