MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Fűmag vetése: Az előkészületektől az utómunkákig (útmutató)

Fűmag vetése: Az előkészületektől az utómunkákig (útmutató)

Kertépítési munkák során mire elérkezünk a füvesítésig, a munkálatok oroszlánrésze mint növényültetés, burkolás, öntözőrendszer készen vannak. A szépen kivitelezett kert látványát megkoronázza a jól sikerült füvesítés, legyen az gyepszőnyeg fektetés vagy fűmag vetése. De melyiket is válasszuk?

Füvesítés: gyepszőnyeg vagy fűmagvetés?

A fenti kérdés eldöntéséhez tekintsük át a főbb gyepszőnyeg felhasználási területeket, valamint hasonlítsuk össze a füvesítéssel.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyepszőnyeg előállítás is füvesítéssel indul.

A füvesítés után a gyepiskola mintegy 12 hónapig biológiai optimumon tartva neveli a gyepet, mire az eléri a beépíthető állapotot és felszedésre kerül.

A gyepszőnyeg minden zöldfelület létesítésénél felhasználható ahol szükség van ezen értéknövelt termék előnyeire. Minden olyan helyen, ahol a létesítést követően egyrészt a minőség, másrészt a gyors használatbavétel igényként jelentkezik. Nagyobb beruházási igényért cserébe magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben. 

Gyepszőnyeg tekercs kiterítetlen állapotban

Föbb felhasználási területei a következők:

 • Rézsűk és egyéb eróziónak kitett, frissen humuszolt felületek
 • Sportgyepek
 • Igényes, intenzív diszgyepek, parkok, családi és társasházak, nyaralók kertjei
 • Lakóparkok, lakótelepek, játszóterek zöldfelületei
 • Bevásárlóközpontok, irodaházak, ipari létesítmények zöldfelületei

Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

Hogy kiválaszthassuk adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel. Nézzük melyiket milyen előnyök és hátrányok jellemzik:

 

Fűmag fajok
Tényezők Füvesítés Gyepszőnyegezés
Létesítési költség Alacsony Magas
Ár/érték arány Az alacsonyabb létesítés költséget követően magasabb színvonalú karbantartást igényel. A gyakorlatban ez magasabb élőmunkát, vízszámlát, trágyázási és vegyszerköltséget jelent és mindez egy kezdetben kevésbé használható és vizuálisan nem olyan vonzó képpel párosul. A magasabb létesítési költségeket az azonnali minőség és a készgyep előállítási ideje alatti költségek megtakarítása ellensúlyozza.víz, gyomírtó, trágya, élőmunkaKezdettől fogva használható és vizuálisan vonzó képpel párosul.
Látvány Nem egyenletes a gyepfelület, itt-ott nyitott helyekkel Azonnal vonzó látványegyenletes gyepfelület
Használhatóság Az első 4 hónapban intenzív gondozást igényel, ugyanakkor nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé. Legyökeresedésig, lerakás után két hétig kis forgalom, utána igénybe vehető
Kockázat Magas Megfelelő gyepszőnyeg fektetéssel alacsony
Létesítési idő Fü ültetése tavasszal: jó, füvesítés ősszel: legjobb, tél és nyár-biológiailag kedvezőtlen, következménye hiányos, foltos kelés. Egész évben,még fagyos körülmények között is, bármikor, amikor gyepszőnyeg rendelkezésre áll.
Talajelőkészítés Mindkét esetben ugyan az. Tápanyaggal feltöltött, megművelt, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom és idegen anyag mentes, simított felület Ugyan az, mint a füvesítésnél.
Vetőmag minősége Kereskedelemben kapható magok eltérő minőségűek nagy a bizonytalanság a csírázási erély, tisztaság tekintetében Általános a magasabb minőségikövetelményeknek megfelelő nemesített fajtákból álló, eltérő felhasználási igényű, nagy biológiai igényeket kielégítő keverékek alkalmazása
Gyepborítás egyenletessége Taposási károk, erózió, eltérő csírázás körülmények következtében egyenetlen lehet Teljesen egyenletes
Gyomosodás Nagyon jelentős problémát okozhat több hónapon keresztül. Kezdetben szakember által végzett vegyszeres kezelés válhat szükségessé a gyominvázió visszaszorítására Minimális, kezelhető
Vízigény Magas vízigény. A vetést az első négy héten állandóan nedvesen kell tartani a megfelelő arányú csírázás érdekében, a csupasz talaj hamar kiszárad Víztakarékos. Fektetés után alapos öntözés az első 2 hétben, utána mérsékelt vízigény, beárnyékolja a talajt, nem szárad ki olyan gyorsan
Talajerózió, vízelfolyás Esők elmoshatják nemcsak a fűmagvat, hanem a talajt és tápanyagokat is Heves záporok megkötése erózióskárok és elmosódások nélkül

A fűmag vetés előtti lépések

A sikeres füvesítéshez néhány fontos pontra oda kell figyelni. Elő kell készíteni a területet a magvetésre. 

 • Alakítsuk ki a durva terepszinteket, végezzük el a talajrendezést.
 • Ha szükséges vetés előtt totális gyomírtást végezzünk az évelő egyszikű gyomok kiírtására, mert később gondot okozhatnak a gyepben.
 • A gyomirtást a választott gyomírtószer előírásai szerint végezzük és tartsuk be a használatára vonatkozó javaslatot. 
 • Nagyobb mennyiségű szerves trágya pl. EUROGREEN TERRACUR kijuttatásával a talaj szerves anyag tartalmát is javítani tudjuk.
 • A talaj szerkezetét is javíthatjuk, ha nagyon kötött a talaj.  Tözeg ill. homok bedolgozásával lazítani tudjuk a talajszerkezet.

Miután a területet felkészítettük a vetésre, végezzük el a finom tereprendezést. Vetéskor a magágynak simának, ülepedettnek kell lennie, szükség szerint végezzünk könnyű hengerezést.

Fűmag vetése, lépésről-lépésre 

Vetési időpont

Vetés idejének a legkedvezőbb természetes kelési és növekedési időszakra kellene esnie, amikor a talaj megfelelő nedvességtartalommal és 10 celsius feletti talajhőmérséklettel rendelkezik. Ez ősszel, augusztus végétől október elejéig tartó időszak. Kora tavaszi vetéseknél (április elejétől) a csírázás lassabban megy végbe. Késő őszi vetéseknél fagyok veszélye léphet fel.

Megfelelő fűmag kiválasztása

A fűmagvetéskor a jó alapanyag használattal a gyepfelület jövőjét alapozzuk meg. A megfelelően kiválasztott keverék biztos alapot nyújt a gyeppel szemben támasztott elvárásainknak. 

A minőségi fűmagkeveréket az adott célra legjobban alkalmas fajok nemesített, különleges tulajdonságú és kiváló minőségű fajtáiból állítják össze.

Ezek a speciális fűmag keverékek biztosítják, hogy az adott területen (sport, golf vagy díszgyep) és körülményeknek (napos, árnyékos, extenzív, intenzív) megfelelő gyepfelületet tudjunk kialakíani. (A fűmag fajtákról bővebben itt olvashatsz.)

A vetőmag mennyiséget a vetett keverék ajánlott dózisa szerint határozzuk meg.

A túl sok mag elvetésekor az egyes fajok közötti versenyhelyzet léphet fel, a gyorsan csírázó angolperje elveszi a helyet, fényt, tápanyagot, nedvességet a lassan csírázó réti perje elől, és megváltozik a várt fajösszetétel. Kedvezőtlen csírázási viszonyok között válasszunk magasabb dózis értéket, hogy a megfelelő csíraszámot elérjük.

Fűmagvetés

A vetés történhet speciális kertészeti gépekkel, melyek a vetőmagot a talajba juttatják, gyenge tömörítést és takarást végeznek.

A másik lehetőség a precízen beállítható trágyaszóróval történő egyenletes kijuttatás és sekély bedolgozás. A magvakat a felső talajrétegbe be kell dolgozni, vetés mélysége a mag nagyságától függően  0.5-1 cm legyen. Vetéskor végezzük el a tápanyag-utánpótlást speciális indító gyeptrágyával (pl. EUROGREEN BASIC START), mely ellátja a fiatal csíranövényeket a szükséges tápanyagokkal.

A talajtakarás védi a magokat a kiszáradástól, esetleges madárkártól. A fűmag talajba való dolgozása, majd  könnyű hengerrel való meghengerezése gondoskodik a megfelelő talajtakarásról.

A vetést követően a csírászási fáziban állandó nedves magágyat kell biztosítani.

Természetes csapadék hiányában kelesztő öntözést szükséges végezni. A magágy rövid ideig tartó kiszáradása a csíranövény elhalásához vezethet.

A fűmagvetés utáni lépések, a friss gyep védelme és megerősítése

Öntözés

A vetést, felülvetést a csírázási fázisban tartsuk állandóan nedvesen.

A talaj telítődése után napi többszöri alkalommal alkalmazzunk kis adagú öntözést, hogy óvjuk a magágyat a kiszáradástól.

Ne hagyjuk abba az öntözést a kelés után se, gondolva arra, hogy a fűmagkeverék bizonyos értékes komponenseinek csírázási ideje 3 hét. A helyi adottságokhoz igazodva találjuk meg az optimális öntözést. Az első nyírás előtt szárítsuk ki gyepünket, s térjünk át a ritkábban végzett, de nagyobb vízadagú öntözésre.

Friss kelésű fűszálak öntözése automata szórófejjel.

Kerüljük a tartós túlöntözést! A túlzott öntözés az alábbi káros következményekkel járhat:

 • tápanyag-kimosódás
 • eliszapolódás
 • mohásodás
 • sekély gyökérrendszer
 • rothadás

A gyep napi vízigénye 2-7 mm, ez megfelel 2-7 l/m2 vízmennyiségnek hőmérséklettől függően.

A kisebb vízadagot 20 C° átlaghőmérsékletek mellett, míg a nagyobbat kánikulai körülmények között juttassuk ki.

A gyep teljes megerősödése után térjünk át a 3 naponkénti öntözésre. Ha a gyepen a szárazság jelei mutatkoznak, azonnal kezdjük meg a víz utánpótlását. Amennyiben hiányzik az automata öntözőrendszer, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva gondosan, lelkiismeretesen végezzük a locsolást olymódon, hogy egy locsolás alkalmával a felső 10 cm-es talajréteget nedvesítsük át

A gyep nyírása

Intenzív növekedési fázisban hetente 2, míg egyéb vegetációs periódusban minimum heti egy alkalommal nyírjunk füvet. A nyesedéket távolítsuk el a felületről. Különösen fontos a nyesedék teljes eltávolítása egy tavaszi időszakban, amikor a friss fű még nagyon lédús.

Nagyon fontos a fűgyűjtő-kosaras fűnyíró megléte, ezt feltétlenül szerezzünk be, mert a nyesedék csak bizonyos körülmények között és csak nagyon gyakori nyírás mellett maradhat füvünkön (pl.robotfűnyíró alkalmazásánál).

Fűnyíró gép indítása

Meleg és kánikulai időszakokban a szokásosnál 1-2 cm-rel magasabbra vágjuk a füvet, ezáltal a töve jobban árnyékban marad és könnyebben átvészeli a számára kedvezőtlen hőmérsékletet és sugárzást.

Nagyon fontos, hogy egyszerre csupán a gyep hosszúságának maximum 1/3-át vágjuk le!

Ennek szellemében TILOS egy 10 cm-re megnőtt gyepet 3 cm-re visszanyírni, mert ilyenkor már a zöldtömeg 70 % át távolítjuk el egyszerre, és ez nagy stresszt okoz gyepünknek, mivel sok tartalék tápanyagot elveszít, s ez által látványos állapotromlás tapasztalható. Fontos hogy fűnyírónk kései élesek legyenek, és jól be legyenek állítva, különben szomorú látványban lesz részünk.

Tápanyag-utánpótlás

A tápanyag-utánpótlásnak a vetés utáni első évben fokozott szerep jut, hogy mielőbb egyöntetű, erős gyepfelületet kapjunk. Harmonikus, kiegyensúlyozott tápanyagellátás esetén gyepünk egészséges, ellenálló lesz.

Házikertben 3-4, sportgyepen 3-6 alkalommal elengedhetetlen a gyeptrágyázás a megfelelő minőség megtartásához.

szerves lupigreen gyeptrágya

szerves LUPIGREEN gyeptrágya

 

Gyomirtás

Fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a gyomosodás megakadályozására is. Vetett gyep esetén a talajban lévő egyéves gyommagvak is elkezdenek kelni a fűmaggal egy időben. Ezek nem szabad, hogy magszárba menjenek, mivel akkor szétszórják magjaikat és a következő évben is fennáll a gyomosodás problémája.

Mivel a magról kelt egyéves gyomok rövid életűek, ősszel ezek teljesen eltűnnek a gyepből (disznóparéj, libatop, vadkender, muhar, kakaslábfű, parlagfű,stb). Addig is gyakori nyírással jelenlétük erősen visszaszorítható. Pár évenként végezzünk gyomirtózást a megtelepedett kétszikű gyomok ellen. Nagyon fontos gyepterületünk tágabb környezetének a nyírása, karbantartása, művelése, hogy a gyommagvak besodródását minimalizáljuk.

A fűmagvetés legnagyobb buktatói

A füvesítési munka minőségét a számos tényező befolyásolja. Végezzük a vetést körültekintően, a kiváló eredmény elérése érdekében figyeljünk a fűmagvetés legynagyobb buktatóira. Összefoglalva:

 • Gondosan válasszuk vetőmagot, részesítsük előnyben a jó házból származó, minőségi fűmagkeverékeket, ezzel biztosítjuk a jó alapot a létesítendő gyepfelületnek.   
 • A talaj szempontjából fontos a gondos talajelőkészítés, a vetést követő megfelelő öntözés, a magágy védelme. Előzzük meg a szél, zivatar okozta eróziós károkat. 
 • A füvesítés idejét igyekezzünk az optimális füvesítési időszakra (augusztus vége – szeptember) tervezni, amennyiben ettől eltérő időpontban szükséges a vetés, készüljünk fel az elhúzódó kelésre, esetleges csírázási károkra, vagy a túlzott gyomosodásra. Nyári füvesítéskor ajánlott kezelt fűmagokat választani, mint pl. RASANA Sport, melyek csírászásgyorsító anyaggal vannak bevonva, így lerövidítik a fűmag kelési idejét.
 • Gondosan végezzük a vetést, határozzuk meg előre mennyi fűmag kell 1 m2-re amit ne nagyon lépjünk túl. Ha több magot juttatunk ki a kelleténél, nagyos sűrű lesz a pázsit, amivel növeljük a gombás betegségek előfordulását. 
 •  A magvetéssel egymenetben  biztosítsuk a csírázáshoz szükséges tápanyagokat indító gyeptrágya kijuttatásával– foszfor (P) hangsúlyos indító pl. Basic Start. A magokat igyekezzünk jól bedolozni, minnél kevesebb fűmag maradjon a felszínem, hogy megelőzzük a madárkárt, a madarak ne csipegesség fel a magokat a frissen vetett területről. 
 • A vetést követően a csírászási fáziban biztosítsuk az állandó nedves magágyat, mert a magágy kiszáradása a csíranövény elhalásához vezethet. Különösen fontos ez, ha a füvesítés homokos talajon történt.
 • Az első nyírást megfelelő időben végezzük el, ne késlekedjün, ne hagyjuk, hogy túl magasra nőjön a gyep. A továbbiakban is nyírjuk rendszeresen a felületet, az esetlegesen felmerülő gyomosodás jó eredménnyel visszaszorítható.
 • Ne feledkezzünk meg a füvesítés előtti gyomitrásról. Az egyszikű évelő gyomok elleni védekezésre még jóval vetés előtt, már a terület előkészítesekor gondoljunk, hogy megelőzzünk a későbbi ilyen jellegű gyomproblémákat.
Előző Következő