MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

Mi a különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között?

Gyeptéga és gyepszőnyeg tekercs összehasonlítása

Sokan nem tudják, mi is a különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között. Manapság leggyakrabban a gyeptégla elnevezés használatakor általában a gyepszőnyegre gondolunk.

Szakmai cikkünk ezen részében bemutatjuk, mi is a különbség a két fogalom között, miben is tér el egymástól a két termék, melyikre van szükségünk kertünk füvesítéséhez.


Gyepszőnyeg és gyeptégla közötti különbség

A gyepszőnyeg és a gyeptégla a termesztő területen egy és ugyanazon fű. Mindkettő termék fűiskolában nevelt, gyommentes és sűrű, üde pázsitot jelent.

A két fogalom között egyedül a felszedés módja és mérete, valamint a szállításra való előkészítés a különbség (feltekercselt állapot vagy téglalap). Ez azonban nem jelent semmilyen minőségbeli eltérést.

Mindkét termék elnevezésére használatos még a „készgyep” szó is, mivel a pázsitot gyakorlatilag kinevelt, azaz „kész” állapotban vásároljuk meg.

Bármelyiket is alkalmazzuk, használatukkal sokkal gyorsabban kaphatunk minőségi zöldfelületet, mintha fűmagvetéssel próbálkoznánk. Gyeptégla vagy gyepszőnyeg telepítéssel néhány óra leforgása alatt esztétikus és terhelhető gyepfelületet tudunk létrehozni, nem kell hónapokat várnunk a kertünk használatba vételéhez.

A gyeptégla főként Amerikában elterjedt technológia, a meleg égövi fűfajokat (pl. Zoysia, Bermudagrass) szinte kizárólag ilyen technológiával termelik ki.

Általánosságban azonban elmondható, hogy hazánkban és Európában a termesztők szinte kizárólag gyepszőnyeg tekercseket árulnak, cégünket is beleértve. Ebben az esetben a tekercsek palettákra kerülve, raklapos áruként kerülnek kiszállításra.

A gyepszőnyeg mérete

A gyepszőnyeg méretét a felszedő gép határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a kitekert tekercsek 1 nm felületűek és a következő paraméterekkel rendelkeznek:


 • 40 cm szélesek
 • 250 cm hosszúak
 • 1.5 cm vastagok
 • 50 tekercs per raklap


A gyepszőnyeg súlya nedvesség tartalomtól függően általában 15-25 kg között mozog. Vegyük számításba azonban, hogy egy nagy eső utáni felszedés esetén a tekercsek darabja elérheti akár a 30 kg-t is! Ilyenkor érdemes bekészíteni estére a szalonnát és a csülkös bablevest, mivel több tonna áru kézi megmozgatására lesz szükség a leterítéshez.


Fontos megjegyezni, hogy léteznek egyéb tekercs méretek is Amerika és Európa többi országában. Standard méretnek tekinthető még a 61×164 cm-es tekercs is, melynek darabja szintén 1 nm felülettel rendelkezik.

Gyepszőnyeg tekercsek szállításra előkészítve.EUROGREEN gyepszőnyeg tekercsek szállításra előkészítve.

A gyeptégla mérete

Hazánkban, ha valaki a gyeptégla (angolul: Turf Slab) felől érdeklődik, általában a gyepszőnyegre gondol, ennek a méretét szeretné tudni, mely fentebb megtalálható. A teljesség igénye nélkül azonban felsorolom a standard gyeptégla méretet is, amely a világ többi pontján elterjedt. Ezek a méretek angolszász mértékegységben vannak megadva, mivel főként azokon a területeken terjedt el.

 • 40.5 cm szélesség (16”)
 • 121 cm hosszúság (48”)
 • 1.5-2 cm vastagság (0.5″)

 Gyeptégla raklapra helyezve.Kép forrása: FireFly Automatix

Milyen területen alkalmazhatunk gyepszőnyeget vagy gyeptéglát?

Gyepszőnyeg vagy gyeptégla használata nem csak síkfelületen, hanem kisebb domboldalakon, rézsűkön és eróziónak kitett területeken is ajánlott. Ezeket a felületeket nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne máshogyan befüvesíteni.
Főbb felhasználási területei a következők:

 • Rézsűk
 • Sportpályák
 • Igényes, intenzív diszgyepek, parkok, családiházak, nyaralók kertjei
 • Lakóparkok, lakótelepek, játszóterek zöldfelületei
 • Bevásárlóközpontok, irodaházak, ipari létesítmények zöldfelületei
 • Minden olyan helyen, ahol a létesítést követően egyrészt a minőség, másrészt a gyors használatbavétel igényként jelentkezik


Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága, valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

Aktuális gyepszőnyeg árainkról érdeklődjön telefonon vagy emailben, várjuk megrendelését.

Előző Következő