MEGÚJULT WEBSHOPUNK Kérlek újítsd meg regisztrációdat »

5 tipp hogyan lehet gyönyörű gyeped tavasszal

5 tipp hogyan lehet gyönyörű gyeped tavasszal

Ha egy rövid pillantást vetünk gyepünkre, és egyértelmű számunkra, hogy nem is annyira szép zöld, akkor gyepünk intenzív kezelést igényel a tavasz elérkeztekor!

Különösen igaz ez, ha a pázsit gyomos, mohás, sok barna elhalt folt jelent meg a tél során és a színe minden, csak nem egy friss, üdezöld. Kövesd a leírásunkat, hogy a Te füved is zölden virítson!

Profi tippek tavaszi gyepindításhoz:

1. Gyepszellőztetés tavasszal

A tavasz a tökéletes időpont a gyep felfrissítésére és a téli hónapok okozta károk helyrehozatalára. A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb lépés a gyep egészségének és szépségének megőrzésében, és a tavaszi szezon kezdete ideális alkalom a művelet elvégzésére.

Gyepszellőztetést leghamarabb a fűmagvetést, illetve a gyepszőnyegezést követő első évben, égezzünk, mikor gyepünk megfelelően megerősödött már. Addig csupán lombseprűvel, gereblyézéssel távolítsuk el az elhalt részeket illetve el nem bomlott nyesedéket. 

A gyepszellőztetés előnyei:

  • Javítja a levegőztetést: A gyepszellőztetés során utat nyitunk a levegő, a víz és a tápanyagok számára, egyenesen a talajba. Ez elősegíti a gyökérzet fejlődését és erősebbé, ellenállóbbá teszi a gyepet.
  • Eltávolítja a gyepfilcet: A filc egy elhalt növényi anyagokból álló réteg, amely a gyep felszínén halmozódik fel. A filc megakadályozza a levegő, a víz és a tápanyagok bejutását a talajba, és melegágya a gombásodás fertőzéseknek. A gyepszellőztetés hatékonyan eltávolítja az elhalt növényi részeket, mellyel drasztikusan javíthatunk a pázsit állapotán, ha megfelelő tápanyagutánpótlással párosítjuk. 
  • Serkenti a gyep növekedését: A gyepszellőztetés során keletkező "sérülések" serkentik a gyökérzet fejlődését, ami a gyep dúsabbá és zöldebbé válását eredményezi.

2. Megfelelő tavaszi gyeptrágya alkalmazása      

Gyeptrágyák biztosítják gyepünknek a kiegyensúlyozott tápanyag ellátást, mely szükséges a megfelelő növekedéshez. Trágyázzunk lassú lebomlású Olympia Plus P56 vagy Rasen Plus gyeptrágyával.

Olyan helyeken ahol nem megfelelően erős gyökérzet tapasztalunk foszfor (P) hangsúlyos Basic Start gyeptrágyázás javasolt, ami jobb gyökérnövekedést biztosít. Trágyázást mindig a nyírást  és gyepszellőztetést követően végezzük. A kijuttatott gyeptrágya a tápanyagokat 8-12 hét alatt szabályozottan adagolja gyepünknek.

Ne feledjük, hogy a gyepszellőztetés és tápanyag utánpótlás záró fázisa a tápanyag beöntözése. Ezzel elősegítjük a tápelemek talajoldatba történő bekerülését, ahonnan hatékonyan tudja a növényzet gyökere felvenni és hasznosítani.

3. Fűnyírást mindig éles pengékkel végezzük!     

Tavasszal az első nyírás előtt éleztessük meg a fűnyíró pengéit, majd ellenőrizzük rendszeresen, ha szükséges ismételjük. A nyesedéket mindig gyűjtsük össze. A vágási magasság 25-50 mm közé állítsuk, az igényeinknek megfelelően.  Árnyékban 45 mm ideális, mivel így nagyobb levélfelület áll a fű rendelkezésére a fotoszintetizáláshoz . Rendszeresen nyírjuk gyepünket, ne engedjük nagyra nőni!


4. Tavaszi felülvetés

Gyepünkben a tenyerünknél nagyobb hiányosságokat felülvetéssel javíthatjuk ki, melyet áprilisban célszerű elvégezni.  A kisebb réseket a gyep rendszeres gyeptrágyázás mellett benövi. Felülvetésre alkalmas Gala ill. Rasana Sport keverékek. A magokat 1-2 cm folyami homokkal vagy rostált földdel takarjuk. A felülvetést javasolt foszfor hangsúlyos gyeptrágyázással kombinálni.

Szeretnél többet megtudni a tavaszi füvesítésről illetve felülvetésről? Olvasd el részletesen erről szóló tudásanyagunkat!

5.Sárga-szürke foltok a gyepen? Lehet hogy hópenész!

Gyepünkben barna, elhalt foltok jelentek meg tavasszal? A hópenész gyakran előforduló gombás betegség. 

Gyengébb fertőzés esetén, általában nem hal el a fű, de kezelés nélkül hosszan „lábadozik” és addig a gyep kifejezetten csúnya képet mutat. A gyeptrágyázás és a hiányos foltok felülvetése segíti a regenerálódást. Távolítsuk el mielőbb az elhalt részeket gereblyézéssel, ezzel megakadályozva a fertőzés terjedését. Gereblyét, fűnyírót a használat után tisztítsuk meg!

Előző Következő